FILOZOF I BORISOV OTAC

Umro Ljubomir Tadić, jedan od kreatora velikosrpske politike

Bionic
Reading

Akademik Ljubomir Tadić, otac bivšeg predsjednika Srbije i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, preminuo je u ponedjeljak u Beogradu u 88. godini, javljaju srpski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA)

Tadić je rođen u mjestu Smriječno u Crnoj Gori 1925. godine. Studirao je pravo u Beogradu i Sarajevu. Karijeru je počeo kao asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu davne 1954., gdje se četiri godine kasnije rodio njegov sin Boris. Ljubomir Tadić je bio jedan od predvodnika studentskog prosvjeda 1968. godine.

Bio je stalni član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) i jedan od intelektualaca koji su sudjelovali u obnovi Demokratske stranke 1989. godine. Ljubomir Tadić bio je i član Senata Republike Srpske od 1996. godine. Dobitnik je niza priznanja. Tadić, nekadašnji komunistički disident, filozof kojem je u mladosti pripisivana etiketa ultraljevičara, a u zrelim godinama je postao ultradesničar. Poznat je bio kao protivnik američke politike i Haškog suda, zagovornik teze da srpska krajina nije definitivno izgubljena i predsjednik Pokreta za zajedničku europsku državu Srbiju i Crnu Goru.

Bio je blizak prijatelj i suradnik 'srpskog oca nacije' i predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića. Ćosić je Tadiću posvetio poglavlje u svom romanu 'Prijatelji'.