gubitak za regiju

Umro anglist Zvonimir Radeljković, istaknuti znanstvenik i borac za slobodu javne riječi

24.02.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ugledni anglist i predavač na sveučilištima u Zagrebu i Osijeku Zvonimir Radeljković premio je u utorak u 78. godini života.

Radeljković je i nakon umirovljenja živio u Sarajevu, a u izjavi Filozofskog fakulteta stoji kako za tu instituciju, a posebice za njihov odsjek za anglistiku, nakon njegove smrti ostaje ogromna praznina jer je otišao vrsni istraživač, britki književni kritičar i svestrani književni povjesničar, fokusiran na američku i englesku književnost i kulturnu povijest.

Bio je među utemeljiteljima prvog studija amerikanistike na području bivše Jugoslavije, zajedno s pokojnim profesorom Filozofskog fakulteta u Zagrebu Željkom Bujasom.

Profesor Radeljković posebno je proučavao američki transcendentalizam, visoku modernu u američkoj poeziji i prozi te suvremeni američki roman o čemu je objavio dvije knjige eseja i stotinjak članaka i studija u časopisima i znanstvenim edicijama na našim prostorima i u inozemstvu, od čega dvanaest na engleskom jeziku.

U javnom životu Sarajeva i BiH ali i cijele regije Radeljković je djelovao ne samo kao ugledni sveučilišni nastavnik i istaknuti znanstvenik, nego i kao pošten i hrabar intelektualac, koji se u svojim javnim istupima dosljedno borio za slobodu mišljenja i javne riječi, ističe se u izjavi Filozofskog fakulteta.