nakon teške bolesti

Umrla liječnica Simona Šandrić Gotovac

22.08.2022 u 08:11

Bionic
Reading

Liječnica Simona Šandrić Gotovac umrla je nakon kratke i teške bolesti rano u ponedjeljak u 82. godini u Splitu

U talijanskoj kardiologiji bila je na glasu kao pionirka ehokardiologije te sportske kardiologije. Bila je članica zdravstvenog tima koji se brinuo za zdravlje tadašnjeg pape, sv. Ivana Pavla II. Rođena je u Sinju 19. kolovoza 1941. Medicinu je studirala i diplomirala na Fakultetu medicine i kirurgije Agostino Gemelli Katoličkog sveučilišta Svetog Srca u Rimu.

Usavršavala se u SAD-u: na Loyolinu medicinskom fakultetu u Chicagu sportsku kardiologiju, a u Indianapolisu u ehokardiografiji (ultrazvučnom pregledu srca) kod Feigenbauma Harveyja, 'oca ehokardiografije', koju je prakticirala, među inima, u Klinici Mayo i na vošingtonskom Sveučilištu Georgetown.

Simona Šandrić Gotovac Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Poslije toga angažirana je na svome matičnom fakultetu u Rimu, na kojem je bila profesorica i istodobno primarius, voditeljica Odjela za neinvazivnu kardiološku dijagnostiku u sveučilišnoj Polikliničkoj bolnici Agostino Gemelli te članica Rimske akademije medicinskih i bioloških znanosti. Šandrić Gotovac je autorica ili suautorica brojnih znanstvenih i stručnih radova te više američkih, njemačkih i talijanskih sveučilišnih udžbenika.

Nakon smrti supruga Vlade Gotovca s grupom njegovih prijatelja i suradnika u Zagrebu je osnovala Institut Vlado Gotovac 'radi stvaranja takve društvene svijesti koja će osigurati razvoj građanske i političke kulture u Hrvatskoj, primjerene standardima razvijenih liberalno-demokratskih društava'.

Sućut ministrice Obuljen Koržinek u povodu smrti Simone Šandrić Gotovac

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak sućut obitelji u povodu smrti Simone Šandrić Gotovac.

'Iznimno omiljena među svojim pacijentima kojima je posvećivala svo svoje vrijeme i pozornost, bila je uvijek profesionalna, dostupna, susretljiva i strpljiva. Svojom požrtvovnošću, trudom, kontinuiranim istraživanjem, usavršavanjem u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama i napornim radom ostvarila je impresivnu liječničku karijeru kao profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca', ističe ministrica u svojoj poruci.

Svoje domoljublje Simona Šandrić Gotovac pokazala je bezbroj puta, ponajprije svojim humanitarnim angažmanom, a zatim i nakon smrti svoga supruga Vlade Gotovca, kada je zajedno s njegovim prijateljima i suradnicima osnovala Institut Vlado Gotovac kako bi dodatno pridonijela razvoju građanske i političke kulture u Hrvatskoj, dodaje Obuljen Koržinek.