BOTOVI U ISČEKIVANJU GODOTA

Umjetna inteligencija u Quakeu III pametnija od ljudske?!

02.07.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Internetom se munjevito proširila rasprava s 4chana u kojemu igrač tvrdi da je AI u Quakeu III s godinama evolvirao u nešto potpuno nezamislivo

Quake III Arena na tržištu se pojavio davne 1999. godine i prerastao u jednu od najvećih multiplayer legendi u povijesti gaminga. Bilo je to, reći će mnogi, zlatno doba FPS-a u kojemu se još više igrao i Quake II. Bilo kako bilo, danas se internetom iznenadno proširio thread s 4chana iz 2011. godine u kojemu jedan od korisnika tvrdi da je AI u Quakeu III bio konstruiran na način da konstantno uči i evolvira.

 

Nakon četiri godine korisnik 4chana sjetio se piratskog Quake III servera koji je sam uspostavio i na kojemu se se od onda bez prekida odvijale borbe. Kad je naišao na server, imao je što vidjeti. Naime, svi botovi, njih 16, samo su mirno stajali. Ukoliko su pretpostavke o prirodi umjetne inteligencije točne, AI je naučio ono što ljudski rod nije nikad – kako ostati neporažen i na životu. Botovi su naime naučili da je jedini način za preživljavanje – mir. Kako bi odbacio mogućnost buga ili greške, korisnik je provjerio datoteke svakog bota i svaki je narastao do nevjerojatnih 512 MB.

 

Nadalje, korisnik 4chana ušao je na istu mapu i nije se dogodilo ništa, no, čim je zapucao, ostali botovi su ga ubili i nastavili s mirnom koegzistencijom.

 

Cijeli thread možete vidjeti ovdje, iako, vrijedi uzeti u obzir da se radi o vrlo nepouzdanom i neprovjerenom izvoru čije su tvrdnje u najmanju ruku upitne.

 

Ukoliko bi one bile istinite, onda bi AI u današnjim igrama bio daleko ispred onoga kakvog susrećenom u najnovijim naslovima. Realno, umjetna inteligencija u igrama se u zadnjih desetak godina poboljšala minimalno i još uvijek uvelike ovisi o skriptama.

 

Ako ništa drugo, onda je ovo jedna fantastična priča u maniri Samuela Becketta koja nas je neizmjerno zabavila.