BRANJE JAGODA U GRČKOJ

Umjesto da plati radnike, pucao po njima

18.04.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Dvadesetak berača jagoda iz Bangladeša ranjeno je u Grčkoj kada je na njih pucao nadzornik iznerviran raspravom oko neisplaćenih nadnica. Incident se dogodio u blizini sela Manolada pokraj obale Jonskog mora, oko 260 kilometara zapadno od Atene, izvještava Sky

Načelnik policije Haralambos Sfetsos rekao je da je grčki nadzornik otvorio vatru iz sačmarice kada su se radnici, koji su tražili da im se nakon šest mjeseci neplaćenog rada isplate nadnice, 'prijeteći krenuli' prema njemu i još dvojici njegovih kolega.

'Ozlijeđeni su razvezeni u nekoliko obližnjih bolnica. Informirani smo da nitko od njih nije u kritičnom stanju', rekao je Sfetsos.

Uhićena su dvojica muškaraca, a za trećim policija još uvijek traga. Svi su Grci.

Vlasnik farme, koji nije bio na mjestu događaja, također je priveden na ispitivanje.


Grčka opozicijska stranka Syriza osudila je incident kao 'kriminalan, rasistički čin'.

U međuvremenu, grčka Komunistička partija usporedila je trgovinu jagodama u toj zemlji s moderniziranom trgovinom robljem.

U Manoladi su i ranije zabilježeni slučajevi nasilja protiv imigranata. Prošle godine, dvojica Grka uhićena su zbog premlaćivanja 30-godišnjeg radnika iz Egipta, a 2008. imigranti koji su radili na tamošnjim farmama bili su u četverodnevnom štrajku zbog niskih nadnica i neljudskih uvjeta života.