SJEVERNA LIGA

Umberto Bossi opet prijeti odvajanjem Padanije od Italije

05.12.2011 u 12:26

Bionic
Reading

'Padanija će pobijediti. Talijanska država je izgubila utakmicu. Ekonomski rat je porazio Italiju', drži Bossi

Padanija će se odcijepiti od ostatka Italije, izjavio je čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi u Vicenzi na sastanku tzv. padanskog parlamenta. Godinama se taj parlament nije sastajao, a sada kada Sjeverna liga ne podupire vladu Marija Montija i nije u koaliciji sa strankom bivšeg premijera Silvija Berlusconija, ponovno poziva na odcjepljenje.

'Padanija će pobijediti. Talijanska država je izgubila utakmicu. Ekonomski rat je porazio Italiju', drži Bossi i predlaže novi sporazum europskih naroda. Padanija bi se, prema njegovu mišljenju, trebala ujediniti sa Švicarskom i Bavarskom. Bossi predlaže umjeren rascjep Italije, nalik razdvajanju Češke i Slovačke.

Nedavno je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano vrlo jasno kazao da ne postoji nikakva međunarodna norma na osnovi koje bi se sjeverni dio Italije mogao odvojiti od južnoga. Padanski narod ne postoji i nije nikada postojao, izjavio je Napolitano. Zatim, jedan narod može zatražiti stvaranje suverene države ako su mu gažena osnovna ljudska prava u državi u čijim se granicama nalazi. 'Padanci' niti su narod, niti su ugroženi.

U ekonomskoj krizi, međutim, ima i onih koji slušaju i podupiru ksenofobične ideje kakve ima Bossi.