SPRJEČAVANJE SUKOBA INTERESA

Ultimatum pojedinim lokalnim dužnosnicima

12.06.2013 u 17:03

Bionic
Reading

U roku od osam dana od proglašenja konačnih izbornih rezultata općinski načelnici, gradonačelnici, župani ili njihovi zamjenici moraju podnijeti ostavke na dužnosti koje su nespojive s novoizabranom funkcijom, jer će im u protivnom mandat prestati po sili zakona, upozorilo je na današnjoj sjednici Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo je ovih dana zatrpano zahtjevima za izdavanjem mišljenja o nespojivosti dužnosti propisanih Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i Zakonom o lokalnim izborima, a kako su rokovi za preuzimanje dužnosnik novoizabranih lokalnih čelnika vrlo kratki, Povjerenstvo je na sjednici dalo mišljenje na petnaestak zahtjeva, izjavila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Zadaća je Povjerenstva podnositeljima zahtjeva žurno odgovoriti, ali i širu javnost upoznati s tom problematikom, naglasila je Orešković.

Nerješavanje nespojivosti dužnosti, za te čelnike i njihove jedinice može imati velike posljedice pa i proglašenje ništetnosti svih donesenih odluka, ako bi se naknadno, tijekom mandata utvrdilo da nisu riješili taj problem, odnosno da nisu dali ostavku na dužnost koja je nespojiva s izabranom dužnošću.

Jedan od današnjih zahtjeva odnosio se na pitanje može li novoizabrani načelnik općine koji je obrtnik i ujedno predsjednik udruženja obrtnika u toj općini, zadržati taj obrt i biti predsjednik s obzirom da ne prima nikakvu naknadu.

Povjerenstvo je dalo mišljenje da novoizabrani načelnik ne može upravljati svojim obrtom, da ga po Zakonu o obrtu može prenijeti na poslovođu. Dužnosnik može biti predsjednik najviše dviju neprofitnih udruga, ali bez naknade.

Drugi zahtjev odnosio se na mišljenje može li načelnik općine, koji je zaposlen u komunalnom poduzeću u vlasništvu općine, ostati raditi, a načelničku dužnost obavljati volonterski.

Povjerenstvo je mišljenja da ako dužnosnik nije na radnom mjestu upravljanja, može ostati u komunalnom poduzeću, a volontirati kako načelnik.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici za vrijeme obnašanja dužnosti ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinice lokalne i regionalne samouprave ili u kojima jedinica ima većinski paket dionica ili udjela.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa također to propisuje. Iznimno dužnosnici mogu biti članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora u društvima koja su od posebnog državnog ili interesa jedinice lokalne samouprave, ili ako su član po funkciji.