tko je božo barbarić

Uljanikovce uhitio čovjek za posebne zadatke: U lisice je stavio i Bandića te prokazao Milijana Brkića

27.03.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Optužbe Ante Nobila, odvjetnika donedavnog šefa Uljanika Giannija Rossande, jučer uhićenog u velikoj policijskoj akciji, kako je riječ o 'političkom igrokazu', nisu pale na plodno tlo. Možda i bi da na čelu operativne grupe od stotinu policajaca koja je jučer krenula u akciju uhićivanja dvanaestorice bivših i sadašnjih šefova u Uljanik grupi nije Božo Barbarić. Šef riječkog policijskog Uskoka (PNUSKOK) poznat je kao beskompromisan operativac. Barbarić nema problema s raskrinkavanjem mulja u policijskim redovima, a pokazao je i da ima hrabrosti krenuti na osobe s jakom političkom pozadinom, poput Milijana Brkića

'Ne bih zabavljao javnost i lupetao svašta, mi svoje aktivnosti radimo u dogovoru s DORH-om. Realizirali smo sve što smo planirali, uhitili smo 12 osoba i obavili pretrage 15 domova i drugih prostorija, uključujući službene prostorije u 3. maju i Uljaniku. Radi se o složenom krim istraživanju, a uključeno je više od 100 policajaca', rekao je Božo Barbarić u utorak navečer za RTL, odgovarajući na optužbe Rossandina odvjetnika Ante Nobila kako je policijska akcija igrokaz jer se odvila u tjednu u kojem Vlada mora donijeti tešku odluku o sudbini Uljanika.

Barbarić, koji je na čelu riječkog PNUSKOK-a, od rujna prošle godine vodi istragu mogućeg kriminala u Uljaniku i 3. maju, što je rezultiralo jučerašnjom akcijom. S uhićenjima i pretresima poslovnih prostora i kuća dvanaestorice bivših i sadašnjih rukovoditelja dvaju brodogradilišta krenulo se u 6.30.

Iako je za ovaj opsežni slučaj formirana operativna grupa koju čini stotinu policijskih službenika, informacija o mogućem uhićenju nije ranije iscurila u javnost.

Barbarić odbacuje da je, mnogima sumnjiv, tajming uhićenja povezan s nečim drugim do stvaranja pretpostavke da se krene u akciju.

  • +2
Božo Barbarić dolazi u DORH Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Barbarić je ranije pokazivao kako ga nije lako impresionirati političkim utjecajem, a posebno je ponosan na raskrinkavanje afere Pokvareni policajac 2014.

'Tko god i malo skrene, neka zna da će biti otkriven'

'I pauka na zidu i miša u rupi - bio nam je moto. Nikog nismo štedjeli, išli smo i do najmanje sitnice. Tko god i malo skrene, tako će završiti, neka zna da će biti otkriven, ma u kojoj se rupi skrivao. To je poruka svima', rekao je tada odlučno Barbarić.

Riječ je o raskrinkavanju zločinačke hobotnice za trgovinu drogom kojoj je na čelu bio ni manje ni više nego Amir Jusufović, inspektor u Odjelu za borbu protiv droge istarske policije. Od 23 okrivljenika, četvorica su bili policajci.

Ne da se impresionirati nečijom pozicijom...

No Barbarićevo je ime u javnosti najviše odzvonilo za nedavne afere SMS. Otkriveno je kako je upravo on autor izvještaja naslovljenog 'Kompromitacija posebnih izvida'. Naime, tijekom istrage elitne prostitucije, u kojoj su se kao klijenti našli do danas javnosti skrivena 'velika' imena iz politike i ostalih sfera javnog života, Barbarić je otkrio kako je došlo do probijanja istrage.

  • +40
Milijan Brkić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pritom je prokazao svog nadređenog Milijana Brkića, koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije.

'Tijekom iste krim obrade obavljeni su obavijesni razgovori sa Sarom Sikirić, M. M., K. P., N. S. i M. T. K. na okolnosti pribavljanja informacije da se nad Sarom Sikirić i drugima provode posebni izvidi. U obavijesnim razgovorima došlo je do saznanja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., N.S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K.', pisalo je u izvještaju o kompromitaciji istrage.

Očito je Barbariću lov na 'loše momke' na prvome mjestu te se ne da impresionirati nečijom pozicijom ili utjecajem, pa i onih u vlastitim redovima. Možda je i zato 2014. upravo riječki PNUSKOK pozvan da rukovodi akcijom Agram. Operativna grupa tada je bila još brojnija nego ova za Uljanik: imala je 120 policajaca. U toj velikoj antikorupcijskoj akciji uhićeno je 16 osoba, među njima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

  • +18
Uhićenje Milana Bandića Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Milan Bandić

Barbarić je stao na kraj i vlasnicima prve hrvatske ilegalne tiskare novca u Bjelovaru, a sudjelovao je i u međunarodnoj akciji protiv krijumčara droge. Riječki je PNUSKOK na čelu s Barbarićem 2012. dobio od slovenske policije nagradu i odlikovanje zbog pronalaženja ključnih dokaza u slučaju ubojstva talijanskog državljana u Sloveniji.

Karijera: Iz Rijeke u Zagreb i natrag

Ovaj 48-godišnji policajac rođen u Njemačkoj, prema dostupnim informacijama, u policiji je od 1990. U policijskoj hijerarhiji penjao se postepeno.

Do travnja 2009. bio je načelnik Odjela kriminaliteta droga, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, a tada je odlukom ravnatelja policije Vladimira Fabera imenovan načelnikom Odjela suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta u Rijeci.

  • +12
Božo Barbarić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Četiri mjeseca kasnije ponovno je unaprijeđen. Za mandata ravnatelja policije Olivera Grbića Barbarić postaje šef PNUSKOK-a i seli se u epicentar, u Zagreb.

U Zagrebu je proveo oko godinu dana, a potom se 2010. vraća u Rijeku na čelo regionalnog PNUSKOK-a. Povratak na stepenicu niže navodno se dogodio na njegov zahtjev zbog rođenja djeteta, no mnogi su špekulirali kako beskompromisni Barbarić nije u Ravnateljstvu policije svirao onako kako je politika dirigirala.