uništavanje okoliša

Ukrajinski tužitelji napad na branu istražuju kao ratni zločin, ali i kao ekocid

06.06.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da Ukrajina istražuje eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje kao ratni zločin i kao moguće kazneno uništavanje okoliša ili "ekocida"

Ukrajina je jedna od malog broja država, uključujući Rusiju, koja je kriminalizirala 'ekocid' kroz domaće zakonodavstvo. Kijev definira ekocid kao "masovno uništavanje flore i faune, trovanje zraka ili vodenih resursa, kao i sve druge radnje koje mogu izazvati ekološku katastrofu" u članku 441. svog kaznenog zakona. Visoki ukrajinski zapovjednik rekao je u utorak da uništenje brane Kahovke neće spriječiti ukrajinske trupe u napredovanju.

"Što se tiče sprječavanja naših ofenzivnih akcija, vojno zapovjedništvo je u potpunosti uzelo u obzir takve podmukle akcije neprijatelja i ne bi trebalo spriječiti naše napredovanje u onim smjerovima gdje može doći do izlijevanja vode", rekao je Serhij Naev, zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, prema novinskoj agenciji Ukrinform.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je rekao da je Ukrajina sabotirala branu Kahovku kako bi odvratila pozornost od svoje posrnule protuofenzive i odbacio tvrdnju Kijeva da je Moskva digla branu u zrak. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi rekao je u utorak da bi produljeni nedostatak vode za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja u dijelu Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije poremetio rad njezinih hitnih dizelskih generatora, objavila je državna novinska agencija TASS.

Probijanje brane Kahovke, iz koje stiže voda za hlađenje nuklearke, u utorak je potaknulo strah od nuklearne nesreće u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani. Grossi je rekao da, ako razina vode u rezervoaru koji se koristi za hlađenje ukrajinske nuklearne elektrane, padne ispod 12,7 metara, bilo bi nemoguće nastaviti pumpati vodu za hlađenje od tamo do elektrane. Grossi je rekao da postrojenje ima niz alternativnih izvora vode za hlađenje, ali da je od vitalnog značaja zadržati bazen za hlađenje netaknutim.