podrška svijeta

Ukrajinski šef diplomacije: 'Razgovori u Džedi bili su prekretnica'

10.08.2023 u 22:22

Bionic
Reading

Prošlotjedni razgovori u Saudijskoj Arabiji bili su "prekretnica" za Kijev, jer su pokazali da je moguće dobiti podršku svijeta za plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova

"Ako želimo da zemlja bude u prvome redu svjetske politike, mora biti dio tih koordinacijskih sastanaka", rekao je Dmitro Kuleba u intervjuu Reutersu, misleći na razgovore u Džedi i nešto manji sastanak ljetos u Kopenhagenu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjelovalo je u pregovorima u Džedi, na kojima je Kijev pokušao dobiti široku međunarodnu potporu za ključna načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

Zelenskij je ranije istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju tih načela održi kasnije tijekom godine. Kuleba je rekao da se broj država zainteresiranih za sudjelovanje na sličnim sastancima "dramatično povećao" posljednjih tjedana.

"Potpuno smo zadovoljni dinamikom tog procesa", rekao je. "Vjerujem da je sastanak u Džedi bio prekretnica jer smo prvi put okupili zemlje koje predstavljaju cijeli svijet, a ne samo Europu i Sjevernu Ameriku", dodao je.

  • +2
Rat u Ukrajini - Napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Rusija je rekla da je otvorena za razgovore s Kijevom, ali ustraje u tome da su četiri pokrajine koje je okupirala prošle godine sada njezin teritorij, kao i Krim koji je anektirala 2014. To su uvjeti koje Kijev neće prihvatiti.