OSUDIO 'DRŽAVNI UDAR' U KIJEVU

Ukrajinski premijer: Sprema se juriš na parlament

03.12.2013 u 07:58

Bionic
Reading

Ukrajinski premijer Mikola Azarov osudio je u ponedjeljak ‘državni udar’ u Kijevu gdje su prosvjednici blokirali sjedište vlade dan nakon najvećih prosvjeda protiv aktualne vlasti

‘To što se događa znakovi su državnog udara. Stvar je ozbiljna. Mi smo strpljivi no ne želimo da naši partneri pomisle kako im je sve dopušteno’, rekao je Azarov za susreta s veleposlanicima Europske unije, Sjedinjenih Država i Kanade.

Ukrajinski premijer je potvrdio da se priprema i juriš na parlament no nije o tome iznio pojedinosti.

Prosvjednici nezadovoljni odlukom vlade da otkaže potpisivanje ugovora o pridruživanju s Europskom unijom blokirali su u ponedjeljak sjedište vlade kako bi primorali predsjednika Viktora Janukoviča da podnese ostavku.

U nedjelju su zauzeli vijećnicu u Kijevu i Zgradu sindikata, također službenu zgradu u prijestolnici.
Oko 100.000 prosvjednika okupilo se u nedjelju u Kijevu, što je mobilizacija kakvu Ukrajina nije vidjela od Narančaste revolucije 2004., kojom je bio srušen tadašnji režim i uspostavljena prozapadna vlada.

U sukobima u nedjelju s policijom među brojnim ozlijeđenima je i pedesetak novinara, a prema glasnogovorniku policije i stotinjak policajaca.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je igrao odlučujuću ulogu u odgovaranju ukrajinskih vlasti od ugovora s EU, osudio je prosvjede za koje je rekao da su pripremljeni ‘izvana’ i da su u njega umiješane ‘dobro organizirane militantne skupine’ u cilju svrgavanja ‘legitimne vlasti’.

Sjedinjene Države osudile su pak nasilje sigurnosnih snaga nad mirnim prosvjednicima i novinarima.

‘Mi sigurno ne smatramo mirne prosvjede državnim udarom’, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, reagirajući na izjavu ukrajinskog predsjednika.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak na mir i dijalog i ‘sve strane na suzdržanost kako bi se izbjeglo novo nasilje i poštovala načela slobode izražavanja i mirnog okupljanja.

U utorak će ukrajinski parlament raspravljati o povjerenju vladi, što je zatražila oporba.

Predsjednik Janukovič je u intervjuu za televizije rekao da su snage reda ‘otišle predaleko’ u primjeni sile i da je ‘to neopravdano’, ali da ‘razumije da je policija bila isprovocirana’.

Zapovjednik policije u Kijevu u ponedjeljak je smijenjen.

Janukovič je predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu obećao da ‘će se istražiti policijska uporaba sile’.

Nekoliko pokrajina na zapadu Ukrajine koji je prozapadno orijentiran odazvalo se pozivu na opći štrajk.

U ponedjeljak navečer bilo je na Trgu neovisnosti u Kijevu još 10.000 ljudi, javlja dopisnik AFP-a.