Korupcijski skandal

Ukrajinski ministar mešetario s poljorivrednim zemljištem, sad je osumnjičenik

23.04.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Ukrajinska antikorupcijska policija je imenovala ministra poljoprivrede Mikolu Solskija kao osumnjičenog u kaznenoj istrazi nezakonitog pribavljanje zemljišta u državnom vlasništvu u vrijednosti od sedam milijuna dolara, rekao je ministar u utorak, porekavši optužbe

Solski, koji nadgleda ukrajinsku proizvodnju žitarica u ratno doba od ožujka 2022., rekao je da ne razumije zašto su se sada pojavile optužbe vezane uz događaje iz 2017. i 2018. godine.

"Ne slažem se s optužbama", kazao je novinarima u Kijevu nakon što je ukrajinski Nacionalni ured za borbu protiv korupcije objavio priopćenje s rezultatima istrage.

Ured je rekao da je ministar predvodio plan za pribavljanje zemljišta u državnom vlasništvu u vrijednosti od 291 milijuna hrivnji (oko 6,9 milijuna eura) i pokušaj stjecanja zemljišta vrijednog 190 milijuna hrivnji.

Solski je prvi ministar u vladi predsjednika Volodimira Zelenskog koji je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Zelenski pokušava provoditi nultu stopu tolerancije prema korupciji te je prošle godine smijenio svog ministra obrane zbog navoda o primanju mita povezanih s obrambenom industrijom.

Zakonodavci su proteklih dana rekli da očekuju rekonstrukciju vlade, sigurno do kraja proljeća.