stara taktika

Ukrajinci se brane s 1000 kilometara 'zmajevih zubi', hoće li to zaustaviti Ruse?

12.03.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Ukrajina gradi ogroman obrambeni zid kako bi zaštitila svoje položaje od ruskih snaga. Na jugu i istoku zemlje niču barikade dugačke gotovo 1000 kilometara, na koje će biti potrošeno i 42.000 betonskih 'zmajevih zubi', sve kako bi se zaustavio prodor Putinovih oklopnih divizija

Ruska vojska od početka godina provodi niz ograničenih ofenziva na jugu i istoku Ukrajine, pri čemu je zapažen ukrajinski neuspjeh kod Avdiivke, grada koji je nakon dvije godine obrane pao u ruke okupatora.

Društvenim mrežama šire se brojne slike betonskih blokova, poznatih kao zmajevi zubi.

Postavljanje desetaka tisuća zmajevih zubi prati kopanje tisuću kilometara rovova i zapovjednih mjesta pod zemljom da bi se što lakše iznenadilo Ruse i obranilo od pojačanih zračnih i raketnih napada.

Ukrajina je također odvojila 27 milijuna funti za slične obrambene strukture blizu Zaporižje, grada u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Europi, a koja je već pala u ruske ruke.

Prema zapadnim analitičarima, zmajevi zubi su korisni u obrani, ali bi mogli lišiti Ukrajince fleksibilnosti na bojištu.

Edward Arnold, iz think tanka RUSI, rekao je za The Telegraph da bi Ukrajincima bilo bolje da ostanu pokretni, jer ako se obrambene linije 'smrznu', to može u potpunosti prebaciti inicijativu na stranu Rusa.

I dok je Rusija preuzela inicijativu u posljednjim tjednima, izvješće Instituta za proučavanje rata tvrdi da nije ostvarila nikakav snažniji napredak te se obje strane sukobljavaju u 'pozicijskom ratovanju'.

Uništavanje ruskih tenkova Izvor: Facebook / Autor: 30. mehanizirana brigada ukrajinske vojske

Ukrajinu je ovih dana također naljutio poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, riječima da bi Kijev trebao imati 'hrabrost bijele zastave' i pregovarati o miru s Moskvom.

Franjina izjava iz intervjua koji je objavljen u subotu izazvala je različite reakcije NATO-a i Moskve.

Kremlj je ocijenio da je Papin poziv da se zaustavi rat 'posve razumljiv', a šef NATO-a rekao je da nije vrijeme za razgovore o 'predaji'.