MOĆNIJI OD REAPERA?

Ukrajinci kreću s proizvodnjom dronova teške klase koji mogu nositi i pametne bombe

14.10.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Francuska tvrtka Turgis & Gaillard potpisala je ovih dana ugovor s poznatom ukrajinskom kompanijom Antonov o proizvodnji višenamjenskih bespilotnih letjelica Aarok namijenjenih ukrajinskoj vojsci. Riječ je o borbenim dronovima teške klase koji zbog nosivosti od čak 1,5 tona mogu nositi čitavu gamu naoružanja. Donosimo više od Aaroku koji, između ostalog, može ispaljivati razne rakete i bacati pametne bombe

Francuski list La Tribune izvijestio je da je Jean-François Ferle, vojni savjetnik Turgis & Gaillarda i bivši načelnik Uprave za vojnu obavještajnu službu (DRM), potpisao sporazum o licenci tijekom posjeta Kijevu. Inače, Ukrajina i Francuska su 26. rujna potpisale velik broj sporazuma u sektoru obrane, u koje sada ulazi i licencna proizvodnja dronova Aarok u pogonima ukrajinske državne tvrtke Antonov.

Aarok je postao jedna od zvijezda međunarodne izložbe zrakoplova i prateće opreme Le Bourget, održane krajem lipnja ove godine, nakon što je taj dron s maksimalnom uzletnom masom od 5,5 tona izložen s brojnim raketama i pametnim bombama. Pored izložene game naoružanja, Aarok je predstavljen s učinkovitim paketom senzora za misije prikupljanja podataka za obavještajni nadzor i praćenje ciljeva (ISTAR).

Arhitektura ovog drona srednje maksimalne visine leta i dugog doleta (MALE) zapravo je konstrukcija lakog aviona, s prednjim Pratt & Whitney turboprop motorom PT6, a on pruža 1200 konjskih snaga, i peterokrakim propelerom. Uz to, konstrukcija uključuje nisko postavljena krila raspona 22 metra, što osigurava uzgon, te stražnje konvencionalne vertikalne i horizontalne stabilizatore koji omogućuju veliku sposobnost manevriranja.

  • +3
Aarok Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Aarok.fr

Tona i pol ubojitih sredstava

Trup Aaroka je dužine 14 metara, što ga čini većim od poznatog američkog MQ-9 Reapera, s time da je dvostruko teži od američkog konkurenta, smatranog najubojitijom bespilotnom letjelicom današnjice. Prema dostupnim podacima, autonomija leta Aaroka s maksimalnom nosivošću od 1500 kilograma iznosi 24 sata, ali ako se koristi samo za ISTAR misije bez naoružanja, trajanje leta produžuje se za dodatnih šest sati. Krstareća brzina pak iznosi oko 463 kilometra na visini od nekih devet kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Weapons of The World

Aarok ima automatski sustav polijetanja i slijetanja, može djelovati s nepripremljenih kratkih uzletno-sletnih staza te je opremljen s dvije vrste podatkovne veze, među kojima je i satelitska komunikacija (SATCOM). Na dron se može instalirati i tzv. gimbal stabilizator promjera 25 inča s optoelektričnim senzorima. Tijekom premijere na Le Bourgetu predstavljen je s gimbalom, odnosno zakretnim nosačem koji dopušta rotaciju objekta oko svoje osi tipa Euroglir 610, a proizvodi ga tvrtka Safran Electronics & Defense.

Taj je senzorski sustav razvijen za program Eurodrone te sadrži dnevnu i toplinsku optroniku visoke rezolucije, laserski osvjetljivač cilja, pokazivač i daljinomjer, kao i ugrađeni sustav za automatsko prepoznavanje ciljeva. Zahvaljujući značajnoj nosivosti, može se instalirati drugi senzor, u obliku višenamjenskog radara s pomorskom sposobnošću i načinom mapiranja zemlje, što Aarok čini bespilotnom letjelicom za više misija.

Ugrađen radar za mornaričke misije

Uz to, mogu se ugraditi drugi elektronički korisni tereti, kao što su ELINT, SIGINT i drugi sustavi elektroničkog ratovanja, a Turgis & Gaillardov dron Aarok također može djelovati kao radio relej. Što se tiče oružja, uporišta mogu primiti dvije vođene bombe od 500 kilograma ili njih četiri težine 250 kilograma, a u obzir dolaze i manja oružja, do 16 projektila zrak-zemlja kao još jedno moguće opterećenje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Spotlight Military

Zanimljivo je da je Aarok prilikom svoje premijere prikazan s modularnom precizno vođenom bombom (AASM), kakve koriste i Dassaultovi višenamjenski borbeni avioni Rafale, a nedavno ih je nabavila i Hrvatska. Riječ je o bombi mase 340 kilograma i dužine 3,1 metar s repnim kompletom koji sadrži inercijski sustav vođenja ili GPS, kao i dnevni i noćni infracrveni tragač ciljeva koji se može unaprijed programirati.

Proizvođač je pozicionirao Aarok kao izviđačku i borbenu bespilotnu letjelicu teške klase. Velika nosivost ubojitih sredstava omogućuje mu izvršavanje misija bliske zračne potpore, presretanje zračnih ciljeva, koordinaciju napada te izviđanje i suzbijanje neprijateljske protuzračne obrane. Zbog svoje nosivosti, dometa i trajanja leta, može se koristiti kao mornarički patrolni dron, ali i za protupodmorničke operacije te misije traganja i spašavanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HBB Defense Military

Valja naglasiti da je prototip Aaroka dovršen neposredno prije premijere u lipnju ove godine, a postoje neke naznake i o testiranju inačice s pilotom, sve da bi se poboljšale letne karakteristike moćnog drona.