povratak doma

Ukrajina vratila tri zarobljenika iz Rusije preko Mađarske

20.06.2023 u 20:35

Bionic
Reading

Kijev je u domovinu vratio trojicu ukrajinski ratnih zarobljenika iz Mađarske nakon što je Rusija tamo premjestila skupinu zarobljenika, a da se nije usuglasila s Kijevom, reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak

Mađarska, koja je pod vlašću premijera Viktora Orbana stvorila snažne političke i gospodarske veze s Moskvom, 9. lipnja je rekla da je Budimpešta primila skupinu od 11 ukrajinskih ratnih zarobljenika iz Rusije.

"Veleposlanstvo Ukrajine u Budimpešti je uspjelo vratiti trojicu ukrajinskih ratnih zarobljenika iz Mađarske", napisao je na Facebooku glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Nikolenko je rekao da su se već vratili u Ukrajinu i da primaju potrebnu skrb.

Kazao je da ukrajinski diplomati i druge nadležne ukrajinske institucije rade na tome da se u domovinu vrate i preostali zarobljenici.

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da Mađarska ignorira zahtjeve za kontaktom sa zarobljenicima. Tvrdi da je transfer ratnih zarobljenika u Mađarsku Orbanova predstava za javnost.

Mađarski i međunarodni mediji su citirali Orbanovog predstojnik ureda Gergelyja Gulyjasa, koji je rekao da su vojnici u Mađarsku stigli "svojom slobodnom voljom" i da je Kijev obaviješten nakon njihovog transfera.