bizaran zahtjev

Neobična peticija na stranici ukrajinskog predsjednika: Nudimo spomenik carici Katarini Velikoj za povratak rakuna kojeg su Rusi oteli iz Hersona!

17.11.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Osim lubenica, simbol oslobođenog Hersona ovih je dana postao i rakun kojeg su ruske snage prilikom povlačenja ukrale iz Zoološkog vrta u Hersonu. Već danima Ukrajinci traže povratak rakuna i drugih životinja iz ZOO-a, a sada je stigla i nova ideja

Prije nekoliko dana na web stranicama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pojavila se peticija kojom se traži povratak rakuna kojeg su Rusi prilikom povlačenja ukrali iz Zoološkog vrta u Hersonu, a zauzvrat se nudi spomenik carici Katarini Velikoj u Odesi. Zasad peticija ima preko 1600 glasova.

Rakun i druge životinje ukradene su iz Zoološkog vrta prilikom povlačenja ruske vojske. Osim rakuna, ruska je vojska ukrala ljame, vukove i vjeverice, a snimku otimanja životinja objavio je Euan MacDonald, freelancer koji prati rat u Ukrajini. Navodno su na snimkama zaposlenici parka lavova Taigan na Krimu. Vlasnik tog parka lavova, Oleg Zubkov, koji je snimljen kako uzima rakuna, rekao je da na te akcije gleda kao na spašavanje životinja, piše Novaja Gazeta Europe.

'Okupatori su ukrali sve iz Hersona: slike iz umjetničkih galerija, antikvitete iz muzeja, povijesne rukopise iz knjižnica. Ali njihov najcjenjeniji plijen bio je rakun kojeg su ukrali iz Zoološkog vrta. Ukradi rakuna i umri!' objavljeno je prije nekoliko dana na Twitteru ukrajinskog ministarstva obrane.

Rakun je, poput lubenice o kojoj smo već pisali, postao simbol Hersona, ali i tema mnogih internetskih mimova.

S druge strane spomenik carici Katarini Velikoj jedan je od prepoznatljivih simbola Odese, no početkom mjeseca Gradsko je vijeće izglasalo da ga se ukloni. Spomenik carici u posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko puta poliven je crvenom bojom i devastiran. Od početka ruske invazije dio Ukrajinaca smatra da simbole carske Rusije treba ukloniti.

  • +6
Spomenik Katarini Velikoj u Odesi Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia