neočekivani problemi

Ukrajina mora promijeniti planove nakon curenja tajnih informacija iz Pentagona

10.04.2023 u 17:02

Bionic
Reading

Ukrajina je morala promijeniti neke od svojih vojnih planova nakon curenja visoko povjerljivih dokumenata Pentagona, rekao je izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom za CNN, dok američki dužnosnici žure procijeniti štetu.

CNN je pregledao 53 dokumenta koja su procurila u javnost i čini se da su svi nastali između sredine veljače i početka ožujka.

Jedan dokument otkriva da je SAD špijunirao Zelenskog. To nije iznenađujuće, rekao je izvor blizak predsjedniku, ali ukrajinski dužnosnici duboko su frustrirani zbog curenja informacija.

Izvješće američke obavještajne službe otkrilo je da je Zelenski krajem veljače 'predložio udare na ruske formacije raspoređene u Rostovskoj oblasti unutar Rusije' korištenjem bespilotnih letjelica, budući da Ukrajina nema oružje dugog dometa koje bi moglo doseći tako daleke ciljeve.

Obavještajni podaci uključuju presretnute komunikacije i Agencija za nacionalnu sigurnost ih općenito definira kao "obavještajne podatke izvedene iz elektroničkih signala i sustava koje koriste strane mete, kao što su komunikacijski sustavi, radari i sustavi oružja".

Obavještajni bi podaci mogli objasniti javne komentare SAD-a o tome da Ukrajini ne žele dati raketne sustave dugog dometa zbog straha da će ih Kijev koristiti za napade unutar Rusije. Ali Ukrajina se obvezala da za to neće koristiti oružje koje joj je dao SAD.

Mihailo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, rekao je u petak na svom Telegram kanalu da vjeruje da su dokumenti koji su distribuirani neautentični, da nemaju “nikakve veze sa stvarnim planovima Ukrajine” i da se temelje na “velikoj količini izmišljenih informacija” koje je širila Rusija.

  • +3
Ukrajinska vojska u regiji Donjeck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia