STRAVA U BURUNDIJU

Uhićeni osumnjičenici za ubojstvo sestre Lukrecije

28.11.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Dvojica mladića osumnjičenih za umorstvo hrvatske redovnice Lukrecije Mamić i talijanskog volontera Francesca Bazzanija u nedjelju navečer u katoličkoj misiji u Kirembi na sjeveru Burundija uhićeni su iza podneva, rekla je u ponedjeljak policija te afričke zemlje

'Počinitelji dvostrukog ubojstva uhićeni su oko 13 sati. Imaju 20 i 24 godine i sigurni smo da su to ubojice', rekao je policijski glasnogovornik Pierre-Chanel Ntarabaganyi te dodao 'Imamo dokaze njihova zločina'.

Kod uhićenih je pronađeno 4.000 eura ukradenih iz samostana.

'Dvojica ubojica talijanskog liječnika i hrvatske redovnice noću u bolnici u mjestu Kiremba upravo su uhićeni u susjednoj općini Marangara', rekao je guverner Claude Nahayo

Dodao je da su počinitelji 'upali u samostan u nedjelju između 20 i 21 sati te prekinuli struju'.

Jedan od uhićenih imao je ranu na nozi. Guverner je dodao kako je napadač ozljedu zadobio u razmjeni vatre s policijom tijekom napada.

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija rekli su da će hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi, koje pokriva Burundi, zatražiti od burundskih vlasti podrobnije obavijesti o cijelom slučaju.

Lukrecija Mamić, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita), ubijena je u napadu, a pljačkaši su poglavaricu samostana koja je iz Italije, odveli kao taoca zajedno s talijanskim volonterom Bazzanijem, kojega su također ubili, a sestri Carli izrezali su ruke.

Sestra Lukrecija Mamić svoj misionarski rad počela je 1984., u Ekvadoru u Južnoj Americi, a 2002. došla je u Burundi gdje je radila u bolnici u Kirembi pomažući neishranjenima i oboljelima od AIDS-a.

Katolička misija nalazi se tik uz bolnicu koju financira biskupija iz Brescie sa sjevera Italije.

Tijelo časne sestre Lukrecije bit će prevezeno u Italiju, gdje je glavna uprava Družbe sestara službenica milosrđa, a nakon toga će se organizirati prijevoz u Hrvatsku.