KRAKOVI GRAĐEVINSKE MAFIJE

Uhićeni Krpina mijenjao zemljište s Bandićem za naselje Iver

25.10.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Rudolf Krpina, široj javnosti nepoznati poduzetnik koji je optužen za kupovanje informacija od policije, sudjelovao je u jednoj od najvećih razmjena zemljišta s Gradom Zagrebom. Radi se o zamjeni 44 tisuće četvornih metara zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, na mjestu sadašnjeg naselja Iver

Zemljište je bilo procijenjeno na nevjerojatnih 270 eura po četvornom metru, a Porezna uprava je prije više od godinu dana poslala USKOK-u dokument u kojem tvrdi da je tom zamjenom koju je potpisao gradonačelnik Milan Bandić, gradski proračun oštećen za šest milijuna eura.

Krpina je uhićen s Vladom Rajićem, kumom Vinka Žuljevića Klice i Igorom Mlinarom, a USKOK ih je optužio za udruživanje radi počinjenja djela, poticanja na zloupotrebu položaja i davanje mita. Informacije su kupovali od ranije uhićenih policajaca Marka Svaline i Vjekoslava Drnića, piše dalje.hr.

Kada je u nedjelju buknula afera da je policija tražila izliste brojnih osoba, Večernji list koji ju je otkrio, stavio je fokus na legalnost takvog postupka. Tijekom tjedna, na vidjelo je izlazilo sve više detalja koji su pokazivali da se radilo o velikoj akciji USKOK-a koja je istraživala mešetarenje zemljištem u Zagrebu u jednom kraku i djelovanje tzv. Čepinske skupine u drugom kraku.


Novi list je jučer objavio tekst pozivajući se na neslužbene izjave upućenih u istragu sa znakovitim naslovom: 'Aferu prisluškivanje inicirali zaštitnici građevinske mafije'. Teza je da je istraga išla prema zagrebačkim mešetarima zemljištem, a da su u nju onda upali slučajno i bivši ravnatelj SOA-e Josip Buljević. Prava meta su bili mešetari zemljištem, a s njima su među ostalim kontaktirali i članovi gradske uprave. 'Baš je ta zagrebačka istraga proteklih tjedana navodno pokazala da postoji zabrinjavajuća povezanost nekih javnih osoba, ali i pripadnika obavještajnih i istražiteljskih institucija s kriminalnim miljeom', navodi Novi list.

I Jutarnji list je pozivajući se na svoje izvore prenio istu tezu. Radilo se o istrazi mešetarenja. Oni dodatno navode, pozivajući se na te izvore, da su Rudolf Krpina i Vlado Rajić kupovali informacije, među ostalim i za Zorana Pripuza, oslobođenog u procesu suđenja zločinačkoj organizaciji i brata poduzetnika Petra Pripuza.

Mediji navode da je afera s nezakonitim izlistima bio pokušaj paraobavještajne zajednice da skrenu pozornost s istraga nad organiziranim kriminalom, među ostalim i malverzacijama zemljištem. Nitko blizak istrazi ne želi potvrditi o kojim se to zemljištima radi. Indikativno je da je uhićeni Krpina ipak povezan s velikom razmjenom u Sesvetskom Kraljevcu i Novi list navodi da su od svojih izvora saznali da je bio posrednik u razmjenama zemljišta s gradskom upravom.

Osim toga, jedino je za slučaj Sesvetskog Kraljevca USKOK dobio dokument Porezne uprave u kojem se tvrdi da je napravljena šteta od šest milijuna eura. Cijena zemljišta narasla za četiri mjeseca za 170 eura po četvornom metru, za što Porezna tvrdi da nije bilo opravdanja.

Tvrtka Dohel prodala je u veljači 2007. godine 44 tisuće četvornih metara Rarus projektu koje je vodio Rudolf Krpina za 100 eura po kvadratu. U ožujku i svibnju, Krpina prodaje zemljište tvrtki Studio X za 181 euro po četvornom metru. U travnju i lipnju, Milan Bandić po dokumentu koje je složila njegova pročelnica Ninoslava Zeković, zamjenjuje zemljište koje je sada procijenjeno na 270 eura za kvadrat. Rarus Projekt Rudolfa Krpine imao je promet samo te godine, kasnije je ugašen.

Grad u zamjenu za zemljište Studio X-u daje tri parcele. Na jednoj od njih, onoj u Lastovskoj ulici se upisuje tvrtka Lastovska projekt koju je vodio Petar Pripuz. Porezna uprava je procijenila štetu na osnovu razlike u cijeni od 170 eura za četvorni metar, odnosno smatra da je tržišna cijena ona po kojoj je kupio Krpinin Rarus projekt – 100 eura po kvadratu. Kako je upravo Dohel kasnije na zemljištu i izgradio naselje, nema nikakvog smisla da Grad nije s njima zamijenio zemljište potrebno za infrastrukturu. Umjesto toga, zemlja je prošla kroz još dvije ruke i cijena je abnormalno porasla.

Ova afera je blisko povezana s aferom Krašograd. I u njoj je mijenjano zemljište u istom naselju u Sesvetskom Kraljevcu, samo preko drugih tvrtki – njih su vodili studenti. Kasnije se utvrdilo da su ti studenti povezani s ljudima u gradskoj upravi, odnosno s tadašnjim članom poglavarstva zaduženim za imovinu Slobodanom Ljubičićem. On je bio i šef Zagrebačkog holdinga, a nakon smjene 2008. godine, radio je i konzultantske poslove za Agrokor.

Zanimljiva poveznica ovih razmjena je i sudski vještak Mirko Kožulj. Iako je zemljište Studia X procijenio na 270 eura, zemljište u istom naselju u aferi Krašograd je procijenio na 185 eura. Radilo se o vremenskom odmaku od mjesec dana.

Mladen Bajić je u Saboru rekao da su policajci koji su dilali informacije uništili četiri slučaja, od kojih je afera na Medicinskom fakultetu najmanja. Novi razvoj događaja pokazuje da je USKOK očito počeo raditi na godinama starim aferama u Zagrebu, a tek će se pokazati koliko su istrage zaista kompromitirane.