AFERA REMORKER

Uhićeni bivši direktori HAC-a: Prskalo, Lovrinčević i Vukelić

21.11.2013 u 22:47

Bionic
Reading

Nastavljena su uhićenja u aferi Remorker. Uhićeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, bivši član Uprave HAC-a Marijo Lovrinčević te bivši direktor sektora gradnje Sandro Vukelić. Ova uhićenja navodno imaju veze s gradnjom brze ceste Zadar 2 - Gaženica.

Prema neslužbenim informacijama sva su trojica ispitana na policiji i tužiteljstvu. Sutra prijepodne trebalo bi se održati istražno ročište na kojem će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da ih se zadrži u istražnom zatvoru. Lovrinčevićeva odvjetnica Jadranka Sloković Hini je potvrdila da je njezin branjenik uhićen i ispitan zbog sumnje u davanje i primanje mita.

Ova su uhićenja slijedila nakon što je bivši član Uprave HAC-a za financije Josip Sapunar nekoliko dana iznosio svoju obranu. Sapunar je prekjučer pušten iz pritvora. Također postoji mogućnost da se sutra odluči o puštanju na slobodu ili produljenju istražnog zatvora za ostale uhićene u slučaju HAC koji su i dalje u Remetincu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, aferu Remorker otvorio je Igor Premilovac iznoseći u svojoj obrani kako je godinama preko svoje češke tvrtke Remorker International prao novac za niz državnih i privatnih tvrtki iz Hrvatske. Tako je među ostalim rekao da je novac izvlačio i iz HGK, zbog čega je otvorena istraga protiv Nadana Vidoševića.

U aferi Remorker uhićena su dvojica bivših državnih tajnika - Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban, bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, dvojica direktora Viadukta Damir Kezele i Ivan Berket te direktor Zagorje tehnobetona Miroslav Bunić. USKOK ih tereti da su od 2005. do 2010. HAC ukupno oštetili za više od 42 milijuna kuna.