sumnja u mito

Uhićen zamjenik ruskog ministra obrane, prijeti mu dugotrajni zatvor

23.04.2024 u 22:26

Bionic
Reading

Zamjenik ruskog ministra obrane Timur Ivanov uhićen je pod sumnjom da je primao mito

Predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o pritvaranju visokog dužnosnika, zamjenika ministra obrane Sergeja Šojgua, što je rijedak potez usred ofenzive u Ukrajini, izvijestili su ruski državni mediji. Antikorupcijski aktivisti godinama su kritizirali, kako kažu, raširenu korupciju pod Putinovom vladavinom, piše Moscow Times.

'Zamjenik ministra obrane Ruske Federacije Timur Vadimovič Ivanov pritvoren je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz 6. dijela članka 290. Kaznenog zakona (primanje mita)', objavio je ruski Istražni odbor na Telegramu. Nisu objavljeni detalji, ali se navodi da je prijestup kažnjiv visokom novčanom kaznom ili više od desetljeća zatvora, ovisno o pojedinostima kaznenog djela.

Ivanov je pod sankcijama Europske unije kao prvi dužnosnik Ministarstva obrane zadužen za izgradnju vojnih objekata. Bio je predmet istrage koju je 2022. objavila Zaklada za borbu protiv korupcije pokojnog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. Zaklada je tvrdila da je Ivanov nadgledao i profitirao od građevinskih projekata u ukrajinskom Mariupolju, koji je pao pod kontrolu Moskve nakon višemjesečne opsade. Prema istrazi organizacije, koja je u Rusiji zabranjena zbog navodnog 'ekstremizma', zamjenik ministra se razveo od svoje supruge kako bi joj omogućio da zaobiđe sankcije EU-a.