DOLIJAO VANDAL

Uhićen napadač na džamiju u Rijeci

24.05.2013 u 20:07

Bionic
Reading

Iz policije je upravo stigla obavijest da je pronađen počinitelj za kojeg se osnovano sumnja da je sinoć oko 22 sata razbio staklo na nedavno otvorenom Islamskom centru u Rijeci. Identitet počinitelja nije otkriven

Službenici II. policijske postaje Rijeke po završetku kriminalističkog istraživanja vezano uz počinjenje kaznenog djela oštećenje tuđe stvari, podnijet će kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, a sinoć su se odmah po dojavi da više osoba baca kamenje u pravcu vjerskog objekta uputili na teren. Obavili su očevid na mjestu događaja i utvrdili da je na prozoru uredskih prostorija Islamskog centra razbijeno staklo.

Ozlijeđenih osoba nije bilo, a nastala materijalna šteta bit će utvrđena naknadno.

Da će policija ubrzo pronaći počinitelje i primjereno ih kazniti, očekivali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji najoštrije osuđuju ovaj vandalski čin.

'Rijeka je oduvijek multikulturan grad i grad tolerancije te sam uvjeren da većina Riječana osuđuje ovaj čin. Žao mi je što pojedinci svoje stavove izražavaju vandalizmom, odnosno nasiljem. Nažalost, bez obzira na opću razinu tolerancije, nijedna sredina nije imuna na osobe koje su spremne na ovakav postupak', poručio je Obersnel.

Nadbiskup Ivan Devčić izrazio je iskrenu podršku braći islamske vjere i žaljenje zbog moralne i materijalne štete koju su pretrpjeli.

'U suvremenoj demokratskoj Hrvatskoj i u Rijeci koja se ponosno predstavlja kao multikulturalni grad tolerancije, svi smo kao građani, a pogotovo ako smo vjernici, pozvani na poštivanje i upoznavanje bogatstva različitih vjera i kultura te na izgradnju civilizacije dijaloga', poručio je Devčić i dodao da je 'žalosno što smo ovih dana svjedočili i napadima na volontere građanske inicijative U ime obitelji'.

'Ti događaji, nažalost, nisu dobili adekvatnu osudu javnosti. Napadi i nasilje prema bilo kome, nedopustivi su', reagirao je Devčić.