KONTROVERZNI PODUZETNIK

Uhićen Blaž Petrović zbog sumnje na utaju poreza

Bionic
Reading

Kontroverzni zagrebački poduzetnik Blaž Petrović uhićen je u utorak u Zagrebu zbog sumnje na utaju poreza, neslužbeno doznaje Večernji list. Petrovića se sumnjiči da je preko jedne od svojih tvrtki utajio najmanje 15 milijuna kuna poreza, pri čemu se služio lažnim fakturama, prikazujući da su njegovoj tvrtki plaćene roba ili usluge koje nisu isporučene odnosno obavljene

Petrović je jučerašnji dan proveo na ispitivanju, prvo na policiji, a zatim na tužiteljstvu, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku. Vjerojatno će uskoro biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, kako bi se odlučilo o eventualnom zahtjevu za određivanjem istražnog zatvora, koje će tužiteljstvo, vrlo vjerojatno, tražiti, izvijestio je Večernji list

Petrović je dosad u više navrata optužen za višemilijunske iznude, prijetnje i protupravne naplate, među ostalim i na suđenju tzv. maloj mafiji.

U travnju, Trgovački sud u Zagrebu objavio je prijedlog Financijske agencije (Fina) za otvaranje stečaja nad Petrovićevom tvrtkom Gambino zbog duga od 300.588 kuna i neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 642 dana pristiglih do 1. rujna prošle godine.

Nikad osuđen

Gambino i Blaž Petrović bili su predmet istrage Državnog odvjetništva o prodaji više od 50.000 četvornih metara Hrvatskih šuma na otoku Murteru za samo 60 kuna po četvornom metru jer je to zemljište, kako se navodilo, nagodbom i bez javnog natječaja prešlo u vlasništvo tvrtke Gambino.

Osim tvrtke Gambino i poslovanje nekih drugih Petrovićevih tvrtki bilo je predmetom istraga, u više se navrata nalazio i na optuženičkoj klupi, ali nikada nije osuđen. Ipak, više je ključnih svjedoka na sudu mijenjalo iskaze kojima su ga teretili na policiji ili u istrazi.

U razgovoru za tjednik Globus koji ga je još 2004. opisao kao 'veterinara koji je bankama uzeo 25 milijuna eura' sam je za sebe rekao da se bavi otkupom spornih potraživanja od manjih poduzeća i pravnih osoba, jer se pokazalo da za to ima smisla.