ne primjenjuje se

Ugrožena radna mjesta osobnih asistenata; Ptić: Kada će sve početi funkcionirati?

17.10.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Inicijativa Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat upozorili su u utorak da se Zakon o osobnoj asistenciji, koji je stupio na snagu 1. srpnja, još uvijek ne provodi zbog čega su ugrožena radna mjesta osobnih asistenata, kao i prava korisnika usluge

"Zakon o osobnoj asistenciji stupio je na snagu 1. srpnja, ali se još uvijek ne provodi. Ugrožena su radna mjesta osobnih asistenata i prava korisnika osobne asistencije", rekao je na konferenciji za novinare tajnik Regionalnog industrijskog sindikata Nikola Ptić.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, tvrdi Ptić, nikad javno i transparentno ne komunicira što se događa, što se radi, kada će sve početi funkcionirati kako je bilo predviđeno zakonom.

"Tražimo da se ministarstvo jasno oglasi kada će se zakon konkretno početi primjenjivati, a udrugama i osobnim asistentima da kaže što mogu očekivati u idućem razdoblju i kako se trebaju pripremiti za provedbu zakona", kaže.

Korisnici usluge osobne asistencije, kao i potencijalni novi korisnici, ne znaju trebaju li i mogu li podnositi nove zahtjeve za odobrenje osobne asistencije i što će biti kada na kraju godine isteknu ugovori udrugama za pružanje usluge, a osobnim asistentima ugovori o radu.

"Komisije za zaprimanje zahtjeva za odobravanje usluge osobne asistencije, koje bi trebale djelovati u podružnicama Hrvatskog zavoda za socijalni rad, još uvijek nisu formirane. Nisu objavljeni natječaji za registraciju novih pružatelja usluga i ne zna se kada će biti objavljeni", upozorio je Ptić.

Osobni asistenti rade za minimalac od 560 eura

Također, i dalje se ne zna koliko će iznositi plaća osobnih asistenata koji trenutno rade za minimalac od 560 eura. Iz ministarstva su puštene informacije da će cijena sata usluge osobne asistencije iznositi 11 eura, pa bi neto plaća osobnih asistenata trebala iznositi oko 875 eura.

"Tražimo od ministarstva potvrdu tih iznosa i obvezivanje da će ih poslodavci isplaćivati", poručio je Ptić.

Traže i izradu registra osobnih asistenata te jasan plan obrazovanja za osobne asistente, što je predviđeno novim zakonom, ali se ne zna tko će ga provoditi, koliko će trajati, što će uključivati i tko će ga platiti.

Osobna asistentica i članica inicijative Osobni asistenti zajedno Kristina Plantić ustvrdila je da se osobni asistenti nalaze u nezavidnom položaju jer velika većina radi s ugovorima do kraja godine, a nisu sigurni hoće li im ugovori biti produženi.

Pojedine udruge, naglašava, zatvaraju svoja vrata i neće nastaviti pružati uslugu osobne asistencije "jer im je sve ovo malo ipak previše".

Pozvala je asistente da se priključe inicijativi i učlane sindikata jer su zajedno "jači i glasniji".

Korisnik osobne asistencije i član Inicijative mladih s invaliditetom Fabijan Ferara izrazio je bojazan da komisija do kraja godine neće uspjeti odraditi sve zahtjeve, pa će mnogi izgubiti uslugu osobne asistencije.