SUBVENCIJE ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Ugradite solarne kolektore i dobit ćete 12 tisuća kuna

22.04.2013 u 18:02

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) građanima će u 12.172 kućanstva sa 31 milijun kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije te razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila, čija će ugradnja, prema trenutačnom prijedlogu zakona u proceduri, biti obvezna do kraja 2016. godine.

Od 50 ponuda jedinica lokalne i regionalne samouprave na natječaju ih je odabrano 47 u sklopu kojih je planirano sufinanciranje projekata za 2099 kućanstava. Vrijednost je investicija prema ovom natječaju 63,1 milijun kuna, od kojih će fond osigurati 40 posto, odnosno 23,8 milijuna kuna.

Glasnogovornica fonda Lidija Tošić kaže da je najveći interes za sufinanciranje ugradnje solarnih toplinskih kolektora (1511) i kotlova na biomasu (455) za pripremu potrošne tople vode i grijanje, a 95 se projekata odnosi na ugradnju fotonaponskih sustava s akumulatorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u kućanstvima. Također će se sufinancirati i 35 dizalica topline te tri vjetrogeneratora, piše Večernji list

Nakon što fond do kraja travnja s općinama i gradovima potpiše ugovore o tome, potpisnici su u roku od 30 dana dužni raspisati i svoje natječaje na koje će se javljati građani. Krapinsko-zagorska županija već je i raspisala natječaj za građane, kaže L. Tošić. Odabrani korisnici po obiteljskoj kući ili pojedinom stanu u stambenoj zgradi po pojedinom će sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) moći dobiti do 12.000 kuna. Na natječaje koji će se raspisati mogu se javiti vlasnici obiteljskih kuća, a uime fizičkih osoba koje su suvlasnici višestambenih zgrada prijave podnose upravitelji zgrada ili ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade.


U Rijeci, Karlovcu, Virovitici, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću u 10.073 stana koji su priključeni na centralizirani toplinski sustav ugradit će se razdjelnici toplinske energije i radijatorski termostatski ventili vrijedni otprilike 19,7 milijuna kuna. Dio novca, najmanje 10 posto od ukupne investicije, planiran je u proračunu tih gradova (u Rijeci 16,5 posto), a 7,2 milijuna kuna vlasnicima stanova bit će osigurano iz fonda. Tošić kaže da je na temelju postojećih iskustava iz gradova u Hrvatskoj i raznih zemalja članica EU, ugradnjom razdjelnika toplinske energije, odnosno raspodjelom i obračunom toplinske energije prema stvarnoj potrošnji moguće ostvariti uštede i do 30 posto za stanove u zgradama koje su priključene na centralizirane toplinske sustave, a za koje je prijašnja raspodjela obavljana na temelju površine stambene jedinice, odnosno neovisno o stvarnoj potrošnji.

Kako doznajemo, iako još ne postoji zakonska obveza da svaka stambena jedinica ima zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije, što predviđa prijedlog novog zakona o tržištu toplinske energije (koji bi nakon javne rasprave trebao ući i u proceduru donošenja), procjene su da je dosad oko 60 tisuća hrvatskih potrošača ugradilo razdjelnike kako bi se postigla energetska učinkovitost u zgradama, štedio novac te se smanjili negativni utjecaji na okoliš. Dosad je bilo dovoljno da se više od 50% stanara zgrade izjasni za tu investiciju, a do kraja 2016. to će biti obveza sviju. Prosječan trošak ugradnje termostatskog ventila i razdjelnika po radijatoru bio je oko 500 kuna.