DEMANTIJ

'Ugovorom s Medikolom nisu prekršeni podzakonski akti'

31.05.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Medikol grupa poslala je demantij teksta objavljenog 31.5. na tportalu pod naslovom 'PET/CT pretrage moraju biti pod okriljem javnog zdravstva'

Nije istinita informacija „da su pogodovanjem poliklinici Medikol prekršeni i podzakonski akti MZSS-a i HZZO-a kojima je regulirano da usluge nuklearne medicine smiju biti pružane samo u okviru bolničkih ustanova i državnih zavoda“ te „MZSS i HZZO uveli su Medikol u sustav hrvatskog javnog zdravstva, unatoč tome što čak dva podzakonska akta koja su na snazi, Pravilnik o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog osiguranja koji donosi HZZO i Mreža javne zdravstvene službe koju donosi MZSS, izričito stoji da se usluge nuklearne medicine 'ugovaraju isključivo u bolničkim zdravstvenim ustanovama i državnim zavodima' te „...PET CT u Hrvatskoj, dakle, prema odlukama HZZO-a i MZSS-a, nije smio imati nitko van javnog zdravstva.“

Želimo razjasniti da se nuklearna medicina kao cjelovita djelatnost ugovara u bolnicama i državnim zavodima, međutim HZZO s Poliklinikom Medikol nije ugovorio nuklearnu medicinu kao cjelovitu djelatnost jer bi to bilo u suprotnosti s provedbenim aktima HZZO-a. Poliklinika Medikol je ugovorila provođenje samo jedne usluge (dijagnostičko terapijski postupak - DTP pod brojem SKZ-13), što nije u suprotnosti s aktima HZZO-a niti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Istina je da se u Pravilniku o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog osiguranja u članku 24 nuklearna medicina ugovara samo pri bolničkim zdravstvenim ustanovama i državnim zavodima, međutim ranije u članku 22. Pravilnik propisuje da su standardi i normativi zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti utvrđeni u skladu s Mrežom za specijalističko konzilijarnu i dijagnostičku zdravstvenu djelatnost i bolničku zdravstvenu zaštitu kao i općim aktima Zavoda (odluka o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja koja između ostaloga propisuje da se specijalističko konzilijarna i dijagnostička zdravstvena djelatnost obavlja kao bolnička i izvanbolnička). Poliklinika Medikol ima ugovorenu izvanbolničku zdravstvenu zaštitu, odnosno dijagnostičko-terapijski postupak DTP, a ne cjelovitu djelatnost nuklearne medicine. Dakle PET/CT pretraga obavlja se sukladno prema zakonu i svim propsima i aktima.

Netočno je da je „MZSS od 2007. godine Medikolu osiguralo monopol za pretrage PET CT-om putem dogovora o 'zajedničkom Projektu PET/CT', pri čemu je privatna poliklinika odredila i cijenu pretrage i dinamiku godišnjeg rasta broja centara i broja pacijenata“.

Poliklinika Medikol je 2007. potpuno transparentno postala nositelj do tada nedostupne zdravstvene usluge PET/CT u Hrvatskoj, putem otvorenog javnog natječaja na kojem je Poliklinika Medikol bila jedini ponuđač i stoga je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sklopljen ugovor za 11.000 pregleda PET/CT-om godišnje: po 4.500 u Zagrebu i Splitu, te 2000 u Rijeci. Poliklinika Medikol je predala ponudu za obavljanje pregleda PET/CT prema cijeni i količini pregleda za PET pregled, a HZZO je prihvatio ponudu.