VREMENSKA PROGNOZA

Uglavnom vedro, krajem dana lokalno moguća i kiša; sprema se novo zatopljenje

13.11.2023 u 07:32

Bionic
Reading

U ponedjeljak se očekuje promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, a u Dalmaciji sunčanije vrijeme. Krajem dana na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može pasti malo kiše. Ujutro i dio prijepodneva u nizinama unutrašnjosti magla, a moguća je mjestimice i na obali. Vjetar slab, u drugom dijelu dana do umjeren jugozapadni, navečer u višim predjelima na udare i jak

Na Jadranu ujutro burin, mjestimice i umjeren sjeverozapadnjak, sredinom dana u okretanju na jugozapadnjak, navečer na sjeveru i jugo te južni vjetar, lokalno jak. Najviša dnevna temperatura na kopnu od 11 do 15, na moru između 15 i 18 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorolog Izidor Pelajić najavio je za HRT da će danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti mirno i djelomice sunčano. Uz maglu i niske oblake prijepodne će temperatura sporo rasti, no poslijepodne će ipak biti oko 14 °C. U središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu i sredinom ponedjeljka magla i niska naoblaka, zatim sunčana razdoblja. Navečer će u Međimurju i višem gorju zapuhati umjeren jugozapadnjak. Najviša temperatura od 10 do 13 °C.

  • +96
Zagrebačka špica - ulična moda Izvor: Cropix / Autor: Josip Moler

Na zapadu uglavnom suho i djelomice sunčano. Prijepodne će većinom u gorju biti magle i niske naoblake, a moguća je lokalno i na sjevernom Jadranu. Poslijepodne će ponegdje zapuhati umjeren jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 1 do 5 °C, na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša uglavnom između 11 i 16 °C. Pretežno sunčano prevladavat će u Dalmaciji. Umjerene naoblake bit će na sjeveru i u unutrašnjosti potkraj dana. Veći dio dana umjeren sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito. Dnevna temperatura između 15 i 18, vrlo primjerena dobu godine.

Podjednako razmjerno toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će većinom biti sunčano. Ujutro i opet navečer slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prognozirao je Pelajić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'U idućim danima na kopnu će temperatura osjetno porasti pa od četvrtka opet padati. Uz jugozapadnjak povremeno će u gorju biti kiše, ali drugdje će uglavnom izostati i bit će djelomice sunčano. Uz jače naoblačenje na kraju utorka sa sjevera će doći kišni oblaci, moguća je i jača kiša u prvom dijelu srijede, promjena će biti brza i razvedravanja će početi već poslijepodne. Na Jadranu djelomice sunčano, povremeno s promjenjivom naoblakom, češćom na sjevernom dijelu, gdje povremeno može biti kratkotrajne kiše. Jugo i južni vjetar u jačanju u utorak, temperatura zraka u osjetnom porastu. U srijedu svuda promjenjivo s povremenom kišom, ponegdje praćenom grmljavinom. Vjetar će okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadni pa u malo svježiji četvrtak oslabjeti, a ponegdje bi nakratko mogla zapuhati i bura", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Na području većeg dijela zemlje biometeorološke prilike i dalje neće biti sasvim povoljne. Kronične plućne i srčane bolesnike upozoravamo na moguću jutarnju maglu u unutrašnjosti. Atmosfera neće biti posve stabilna, pa će oblačno vrijeme, mjestimice i veći dio dana, kvariti raspoloženje ljudi osjetljivih na vrijeme. Ipak, uz dnevni porast temperature zraka, u dijelovima dana sa sunčanim razdobljima, vrijeme može biti poticajno za boravak na otvorenom što će doprinijeti poboljšanju raspoloženja.