JEDINSTVEN PROJEKT

Udžbenike će učenici posuđivati iz školskih knjižnica

05.07.2014 u 20:25

Bionic
Reading

Osnovnoškolci i (dogodine) srednjoškolci s područja Varaždinske županije, više neće morati udžbenike (samo) kupovati, već će ih moći posuditi iz školskih knjižnica, i to djelomično već od iduće školske godine, a dogodine gotovo u cijelosti. Rezultat je to u Hrvatskoj jedinstvenog projekta 'Udžbenici u školskoj knjižnici' koji je počela provoditi Varaždinska županija u osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač

'Varaždinska županija osigurala je 1,1 milijuna kuna da bi se već ove školske godine za 5200 osnovnoškolca od petog do osmog razreda kupiti udžbenike u iznosu od 200 kuna, a budući da su se tom projektu uključili i većina općina i gradova - za kupnju udžbenika ukupno će se izdvojiti 300 kuna za većinu učenika viših razreda, dok će se za učenike od prvog do četvrtog razreda, kojih je isto oko pet tisuća, izdvojiti po 100 kuna, a u nekim općinama i više', najavio je varaždinski župan Predrag Štromar, posebno naglašavajući da su se unatrag nekoliko dana projektu priključili svi gradonačelnikci i načelnici iz redova HNS-a.

Ravnatelji osnovnih škola i nastavnici, kako je dodao Štromar, odlučuju koje će knjige kupiti o trošku jedinica lokalne samouprave.

'Odabrane udžbenike kupovat će škole za svoje školske knjižnice gdje će ih učenici posuđivati na početku školske godine, a po završetku vraćati. Stoga pozivam roditelje da se svakako jave u škole prije kupnje udžbenika kako bi vidjeli što obvezno trebaju kupiti, a što će njihovi učenici moći posuditi u školskim knjižnicama. Ravnatelji i nastavnici imaju obvezu informirati roditelje koji udžbenici će učenike čekati u školama u rujnu', pojasnio je Štromar napominjući da udžbenici moraju ostati neoštećeni kako bi poslužili i za iduću školsku godinu.

Ovaj projekt, kako je objasnio, moguć je jer se udžbenici neće mijenjati četiri godine niti će svaki nastavnik birati iz čega će učiti.

'Problema će vjerojatno biti u početku, ali ovo je odličan projekt koji će u potpunosti zaživjeti u Varaždinskoj županiji, a bit će predložen svim županijama i gradovima koji su osnivači škola. Sada koalicija HNS-a, SDP-a i HSU-a, s nekim načelnicima i iz drugih stranaka, provodi prvu fazu projekta vrijednu oko 2,5 milijuna kuna u kojoj ćemo kupiti 30 do 40 posto potrebnih udžbenika za osnovnoškolce, a dogodine ćemo nastaviti drugu fazu u kojoj ćemo za gotovo sve potrebne udžbenike u osnovnim i srednjim školama izdvojiti oko pet milijuna kuna, najavio je Štromar zahvalivši se svim načelnicima i gradonačelnicima koji su se uključili u projekt, osobito varaždinskom gradonačelniku jer će varaždinski osnovnoškolci već ove godine dobiti gotovo sve udžbenike.337749,336104,329858,326794