NEIZVJESNOST POSLOVANJA

Udruženje stranih ulagača protiv novih nameta na telekomunikacije

11.04.2014 u 18:13

Bionic
Reading

Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council - FIC) reagiralo je danas na medijske najave mogućeg uvođenja novih poreza i nameta na telekomunikacije aplirajući na Vladu da umjesto povećanja prihoda na taj način rješenje za prekomjerni deficit nađe na rashodnoj strani proračuna

U prioćenju FIC-a navodi se kako pozdravljaju nastojanja Vlade da na poticaj Europske komisije kroz proceduru prekomjernog deficita dodatno smanji proračunski deficit za 1,3 milijarde kuna, jer će to utjecati na poboljšanje rejtinga Hrvatske, čime će i Vlada i sve tvrtke imati povoljnije mogućnosti financiranja na domaćim i inozemnim financijskim tržištima, a otklonit će se opasnost neodrživosti državnog deficita i javnog duga i posljedice takvih događaja za poslovno okruženje u Hrvatskoj.

No, ističu, iznos od 1,3 milijarde kuna mogao bi se naći na rashodnoj strani proračuna. U FIC-u smatraju da ima još prostora na rashodnoj strani proračuna, od korištenja dobara i usluga, subvencija, osobito za trgovačka društva u javnom sektoru, koja su već trebala provesti restrukturiranje pa i naknade zaposlenima bi bile manje da se konsolidiraju agencije i dijelovi ministarstava čiji se djelokrug rada preklapa.

'Stoga nas žalosti što se najavljuje uvođenje novih poreza i nameta na telekomunikacije. Takav bi potez ozbiljno pogodio telekome koji se pripremaju na gubitak prihoda od roaminga uslijed nedavnih odluka Europske komisije. Usporilo bi to investicije telekom operatera koji su već jednom prilikom zbog poreza izgubili više od 800 milijuna kuna (25-postotno smanjenje investicija kao posljedica uvođenja poreza), a da se pritom ne zaboravi kako su već telekomi napunili državnu blagajnu s novcem za LTE koncesije', stoji u priopćenju FIC-a.

Zabrinjavajućim drže i predloženi način ubiranja takvog poreza ili nameta na ukupni prihod.

'Time se radi razlika između operatera i utječe na konkurenciju tržišta telekomunikacija. Dva najstarija telekoma provela su puno dulje vrijeme na tržištu i uspjeli su u projektnim ciklusima koji su dulji od 10 godina (standardni projektni poslovni horizont) isplatiti svoje inicijalne investicije i ubiru uvećani prihod i dobit koja je sve manje opterećena troškovima ulaganja. Treći operator nije dovoljno vremena na tržištu da bi im se investicija dovela do razdoblja povrata, koja se standardno računa na 10 i više godina', navode iz FIC-a ocjenjujući da se time riskira čak i odlazak trećeg telekom operatera i odbijanje svakog novog operatera.

Naglašavaju i da uvođenje ovakvog poreza u travnju tekuće poslovne godine bitno mijenja poslovne planove ne samo u telekomunikacijskom sektoru, već i u sektoru dobavljača telekomunikacijske opreme te u svim sektorima kroz troškove telekomunikacija za tekuću poslovnu godinu i iduće godine.

'Time se nastavlja neizvjesnost poslovanja i neizvjesnost poreznih politika, koje su identificirane kao jedna od pet glavnih prepreka investiranju u Hrvatskoj i dolasku stranih ulagača u našoj Bijeloj knjizi 2013', zaključuju iz FIC-a.