još ljepša lijepa naša

Udruga Zelene stope i Hrvatska pošta u akciji uklanjanja olupina

29.05.2018 u 16:56

Bionic
Reading

Ako postoji netko tko zna svaki kutak svog kraja, to su poštari. Upravo su oni zadnjih sedam godina bili vrijedni saveznici udruge Zelena stopa u nalaženju i otklanjanju olupina automobila koje trajno štete našem okolišu. Ovog petka možete im se pridružiti u akciji za ljepši Žumberak

Ovog će se petka 1. lipnja u Samoboru održati akcija 'Očistimo Hrvatsku od olupina'. Akciju koja počinje u 13 sati tradicionalno organizira udruga Zelene stope, a cilj joj je očuvanje okoliša otklanjanjem olupina automobila.

Kao mjesto sastanka određena je zgrada Pošte u Samoboru na adresi Ulica Ljudevita Gaja 4. Nakon okupljanja ispred Pošte sudionici će krenuti prema Parku prirode Žumberak, u kojem se održava akcija.

Okupljanje nije bez razloga ispred Pošte. Samoborski poštari pomažu Udruzi već sedmu godinu zaredom, a Hrvatska pošta je 2017. godine izdala i prigodnu dopisnicu na koju su poštari iz svih krajeva Hrvatske mogli upisati lokaciju olupine koju uoče kako bi ju predstavnici udruge mogli ukloniti.

Cilj akcije koja se održava povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša (5. lipnja) jest skretanje pozornosti na neprimjerenost onečišćenja prirode automobilskim olupinama te podsjetiti na pravilno odlaganje otpada.

Udruga Zelene stope u proteklih je 14 godina uklonila više od 15.000 olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode diljem Hrvatske te su upravo poštari Hrvatske pošte pomagali pri nalaženju i uklanjanju velikog broja tih olupina.