masoni

Udruga U ime obitelji: Rotiranje istih ljudi na čelu DORH-a ne donosi napredak u borbi protiv korupcije

20.02.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Rotiranje tri međusobno povezane osobe na najvišim dužnostima u sustavu državnog odvjetništva nisu donijele rezultate u borbi protiv korupcije, a zadnja afera koja je rezultirala smjenom Dražena Jelenića pokazuje da taj sustav treba mijenjati, poručeno je u četvrtak iz udruge U ime obitelji (UIO)

Najnovija afera u vezi članstva Jelenića u masonskoj organizaciji i razotkrivenog sukoba interesa još je jednom potvrdila da su državno-odvjetnički sustav, a time i borba protiv korupcije, ozbiljno kompromitirani, pa taj sustav treba mijenjati kako bi se instituciji državnog odvjetnika i borbi protiv korupcije vratili neovisnost, učinkovitost i kredibilitet, priopćio je UIO.

Odgovornost glavnog državnog odvjetnika i poštivanje Ustava i zakona u suprotnosti je sa situacijom u kojoj se zadnjih 18 godina na čelu DORH-a, na funkcijama glavnog državnog odvjetnika i njegovih zamjenika, izmjenjuju tri međusobno povezane osobe, ocjenjuje UIO.

Mladen Bajić je uz podršku HDZ-ovih i SDP-ovih Vlada bio glavni državni odvjetnik 12 godina, biran je za državnog odvjetnika 2002., 2006. i 2010. godine.

Na poziciju državnog odvjetnika 2014. imenovan je Dinko Cvitan, koji je od 2005. do 2014. bio Bajićev zamjenik i ravnatelj USKOK-a. Cvitana od 2018. nasljeđuje Dražen Jelenić, koji je bio zamjenik i Bajiću i Cvitanu od 2011. i koji je kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika postao članom masonske organizacije u 2018.

I Bajić i Cvitan su nakon razrješenja dužnosti glavnog državnog odvjetnika došli na poziciju zamjenika državnog odvjetnika.

Rotiranje triju povezanih osoba već skoro 20 godina u obnašanju najviših dužnosti u sustavu državnog odvjetništva nisu europska praksa, a Hrvatskoj nisu donijele rezultate u borbi protiv korupcije, već upravo suprotno, kaže UIO.

Najnoviji slučaj kompromitacije DORH-a, kao i dosadašnji način izbora glavnog državnog odvjetnika, kojega zapravo biraju HDZ i SDP, pokazuje da su državnom odvjetništvu potrebne promjene koje će zajamčiti neovisnost državnog odvjetnika od politike i učinkovitiju borbu protiv korupcije, kaže se u priopćenju.