PROGRAMIRANJE BOLJE BUDUĆNOSTI

Učlanite dijete u Code Club i sami pokrenite kurikularnu reformu

04.06.2016 u 21:17

Ova djeca će biti spremna za budućnost

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: www.croz.net

Bionic
Reading

Kad se ove nedjelje pred Pučkim učilištem u Samoboru okupi 12 klinaca u dobi od devet do 11 godina i zasjednu pred kompjutor u prvom Code Clubu u Hrvatskoj, bit će to velika radost za svakog od njih, super vijest za lokalnu zajednicu, a državi jednako jasna poruka kao i ona koju je u srijedu dobila na skupovima potpore kurikularnoj reformi. Ako su na trgovima prosvjedovali roditelji i svi oni kojima je budućnost djeca, a to je valjda futur Hrvatske, važnije od osobnih ideoloških predrasuda i političkih probitaka, u Samoboru su djeca otišla korak dalje – sjeli su u klupe i svojim izborom pokazali da žele obrazovanje primjereno 21. stoljeću

Vedrana Miholić, informatičarka i programerka, ambasadorica e-skillsa iliti po naški - veleposlanica računalskih vještina koja sa svojim suradnicima stoji iza ove samoborske dobre računalske priče bolji početak mjeseca nije mogla ni zamisliti, posebice jer u prošlom izuzetno dramatično, kao suradnica tima Borisa Jokića, doživjela torpediranje kurikularne reforme.

'Interes u Samoboru bio je spektakularan. Govorili su mi kako ćemo jedva napuniti jedno odjeljenje, a mi smo morali osnovati dva! A mogli smo i još', govori Vedrana objašnjavajući mi kako je Code Club svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Nastala je u Engleskoj jer je ondje u očekivanju njihove reforme uočena potreba za podizanjem znanja u području rješavanja problema i kreativnog razmišljanja, a s ciljem da djeci pobudi ljubav prema programiranju.

Code Club u Hrvatsku ne bi došao da u njoj nije pronašao partnera kojem vjeruje – zove se Programerko. Riječ je o udruzi građana koja se na sličan način kao i Code Club bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i školske dobi, ali je Code ipak sustavnije i bolje europski umrežen projekt.


Udruga Programerko već pet godina organizira programerske radionice u alatu Scratch za djecu od sedam do 12 godina na kojima je dosad sudjelovalo gotovo 500 osnovnoškolaca. Želja da se djeci pruži nešto više od onoga što dobivaju u školama, da se potakne njihova kreativnost te prošire njihova znanja zajednička je volonterima i jedne i druge organizacije i upravo je zahvaljujući tome sklopljena ova suradnja sa Code Clubom', objašnjava mi Vedrana, predsjednica Programerka.

Samobor, kaže, iako ona živi u tom gradiću, nisu izabrali zbog tog razloga: htjeli su da priča započne izvan velikih centara moći, da pokažu kako lokalno ni po čemu ne mora biti zadnje. Veoma brzo pronašli su volontera, samoborskog studenta informatike koji će djeci u dvije grupe jednom na tjedan održavati dva školska sata pouke iz abecede računalstva i programiranja.

'Na radionici će se djeca upoznati s alatom Scratch koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT. Djeca će izrađivati i pokretati likove te kreirati vlastitu igricu. No to je tek početak. Naš projekt se ne iscrpljuje samo na radionici ili tečaju, imamo materijala za puno zahtjevnije programa, za početak sigurno godinu dana, a voljeli bismo da zaokružimo ciklus na primjerice četiri godine. I tu je partnerstvo sa Code Clubom posebno važno', kaže Vedrana vesela i zbog širenja Codove mreže dalje po Hrvatskoj. Kaže, sigurno je da će se Klubovi osnovati u Dubrovniku, Rijeci, Zadru, Slavonskom Brodu, Osijeku. Važno je pritom da ne moraju uopće biti vezani uz škole nego se mogu odvijati u svakoj lokalnoj zajednici koja na srcu ima boljitak svojih najmlađih članova.

Ono što kao dobro iskustvo nosi iz Programerka je to da djeca iskazuju velik interes i znatiželju.

Gotovo u pravilu na našim prethodnim radionicama nije bilo pauza, jer su sam djeca tražila da ne prekidamo sada kad im je najzanimljivije', kaže Vedrana i naglašava kako Code Club nije nikakva konkurencija tzv. natjecateljskoj informatici. Naime, Hrvatska već godinama osvaja niz prvih nagrada na svjetskim olimpijadama informatičara (upravo su jednu donijeli učenici zagrebačkog MIOC-a), ali to su – vrhunski sportaši.

'Namjera je Code Cluba ta da to šire zahvati kompletnu mladu populaciju, a onda će oni koji su posebno motivirani i nadareni lako sami naći svoj put prema dalje', kaže Vedrana, dodajući kako Code Clubovi imaju svoje mjesto u oba scenarija vezana uz kurikularnu reformu.

'Hrvatska ovime dobiva šansu premostiti neadekvatnost trenutačnog kurikuluma informatike u formalnom obrazovanju. Vjerujemo čvrsto da će se reforma nastaviti, ali dok čekamo implementaciju u svim školama Code Clubovi će omogućiti da se u svakoj okolini u kojoj postoji entuzijazam održe radionice. Bilo da se radi o školi, udruzi, lokalnoj društvenoj prostoriji, svaki prostor je dovoljno dobar da djecu potakne u kreativnom razmišljanju, problem solvingu i učenju računalnog razmišljanja. Naš je zadatak pripremiti nove generacije na njihovo doba i time svima nama osigurati sretniju budućnost. Ako prođe reforma. Code Clubovi će djelovati kao premosnica najmanje par godina. Ako ne prođe, u što ne želim vjerovati, bit ćemo neka vrst putokaza prema budućnosti', kaže Vedrana.

Vijest o dolasku Code Cluba u Hrvatsku već se proširila internetskim prostranstvima i entuzijasti koji dijele istu viziju kao volonteri Udruge Programerko javili su se za suradnju. Ako se i vi želite priključiti Code Clubu Hrvatska, javite se na mail udruga.programerko@gmail.com