novi incident

Učenik pucao u školi kod Tuzle. Teško ranio nastavnika, sina bivšeg BiH zastupnika

14.06.2023 u 09:35

Bionic
Reading

U osnovnoj školi u Lukavcu kod Tuzle jutros je učenik upucao zaposlenika ove školske ustanove, javlja Dnevni avaz

Upucani zaposlenik škole nalazi se u teškom stanju, piše Avaz.

Kako pišu mediji, počinitelj je bivši učenik koji je premješten zbog lošeg vladanja.

Portal SodaLive piše kako je ranjen zamjenik direktora škole, a Klix.ba navodi kako je maloljetnik G. M. od ranije je poznat po neprimjerenom ponašanju, a zbog lošeg vladanja iz navedene škole je prebačen u drugu. Zbog toga je javno počeo govoriti da priprema osvetu, međutim na to su se apsolutno svi oglušili.

Oglasio se i Edin Delić, gradonačelnik Lukavca, koji je obavijestio javnost da nema ozlijeđenih učenika. ''U OŠ Lukavac Grad pucnjava u školi. Ima ozlijeđenih. Među njima nema djece te molim roditelje da obuzdamo paniku. Počinitelj je maloljetno dijete i odmah je uhićen. Težak dan'', napisao je na Facebooku gradonačelnik.

Muškarac koji je upucan u školi prevezen je u Univerzitetski klinički centar Tuzla, javlja RTV Slon.

'Pacijent inicijala O.N. hospitaliziran je u UKC Tuzla zbog ustrijelne ozljede vrata. Pacijent intubiran, trenutno je u tijeku operativni zahvat', priopćila je Ersija Aščerić Mujedinović, glasnogovornica UKC Tuzla.

Avaz javlja da je upucani nastavnik sin Ismeta Osmanovića, bivšeg zastupnika SDA u Parlamentu Federacije BiH. Riječ je o Nedimu Osmanoviću, nastavniku engleskog jezika.

'Istina je, radi se o mom sinu i on je bio profesor engleskog jezika i pomoćnik ravnatelja', kazao je za N1 Ismet Osmanović koji je poznata javna osoba jer je istaknuti član Stranke demokratske akcije (SDA) i bio je njezin zastupnik u parlamentu Federacije BiH.

Kazao je kako su ga liječnici u bolnici u Tuzli izvjestili da mu je sin u stabilnom stanju iako je teško ozljeđen.

Učenik u OŠ Lukavac pucao na nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Stringer/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je hitnu reakciju svih nadležnih organa kako bi se prevenirale tragedije poput ove koja se danas dogodila u Lukavcu, gdje je učenik pucao u osnovnoj školi i teško ranio jednog zaposlenika.

'Ako nismo u stanju zaštititi djecu, koja je svrha našeg vršenja vlasti? I nije samo u pitanju sigurnosni sektor, već sve institucije moraju početi bolje raditi. Od državnog nivoa, do lokalnih zajednica. Očigledno je da atmosfera svađe, konflikta i verbalnog sukoba koja se stvarala u društvu godinama, uzima danak. Koliko još opomena treba nasilnici da nam pošalju, da bi se svi trgnuli i shvatili da klizimo u propast? Očigledno je da je potrebna i promjena zakonske regulative u više oblasti kako bi se spriječile nove tragedije. Ali je iznad svega potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja', zaključio je Nešić.