NAORUŽANO SVE VIŠE DJEVOJČICA

Učenici u Nišu u školu dolaze s palicama i noževima

04.02.2013 u 17:03

Bionic
Reading

Brojne akcije koje su u Nišu provedene u posljednjih godinu dana pokazale su da je stanje u tom gradu alarmantno. Naime, izvršitelji prekršaja, ali i kaznenih djela sve su mlađi, pri čemu je, kako prenosi B92, među sudionicima u teškim incidentima sve više djevojčica, kazao je za Politiku Bratislav Timotijević, načelnik Službe za suzbijanje maloljetničke delinkvencije PU-a Niš

'U akcijama koje smo proveli u školama, ugostiteljskim i sličnim objektima u blizini obrazovnih ustanova, kada su provjeravane osobe školskog uzrasta, utvrđeno je da veliki broj mladih dolazi na nastavu naoružan. Kod maloljetnika nijednom nismo pronašli vatreno oružje, ali smo zato zaplijenili veliki broj noževa, bodeže druge vrste, takozvane boksere, bejzbol palice ili slične predmete koji se koriste za obračune s vršnjacima. Svi kod kojih smo pronašli oružje pravdali su se da su tako opremljeni da bi se zaštitili od eventualnih napada', rekao je, kako prenosi B92.net, Timotijević.

On je naglasio da su izvršitelji prekršaja sve mlađi.

'Iz godine u godinu smanjuje se dobna granica i sve je više mladih koji kazneno još nisu odgovorni, odnosno mlađi su od 14 godina, kada ne odgovaraju pred zakonom. To je dosta upozoravajuće jer, poznato je, u takvim slučajevima odgovornost prelazi na roditelje, što automatski ukazuje na neophodnost da se u rješavanje problema, poput maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, moraju osim policije i obrazovnih institucija uključiti i obitelji', objašnjava Timotijević.

Prema njegovim riječima, najzanimljiviji dio izvještaja odnosi se na sudjelovanje djevojčica u izvršenju prekršaja ili kaznenog djela.

'Donedavno je odnos između djevojčica i dječaka, koji su skloni nasilju ili delinkvenciji, bio jedan prema četiri, odnosno od pet izvršitelja djela bila su četiri dječaka i jedna djevojčica. Danas je to, međutim, među maloljetnicima drugačije: od pet (ne)djela tri izvrše dječaci, a dvije djevojčice. Posebno je zanimljivo da je, osim većeg broja prekršaja u kojem sudjeluju, sve više djevojčica i u izvršenju kaznenih djela', rekao je Timotijević za Politiku.