dani medijske pismenosti

Učenici iz Zaprešića se 'kolegama' s tportala pohvalili školskim e-novinama

08.05.2018 u 17:41

Bionic
Reading

Učenici Osnovne škole Antuna Augustinčića iz Zaprešića posjetili su u utorak redakciju tportala u kojoj su se upoznali s novinarima, urednicima te načinom rada našeg portala

Posjet je organiziran u sklopu Dana medijske pismenosti, projekta koji u suradnji s partnerima organiziraju Agencija za elektroničke medije (AEM) i UNICEF, a čiji je cilj edukacija i informiranje djece, roditelja i nastavnika o važnosti medijske pismenosti, koja se smatra jednom od najvažnijih vještina za život u 21. stoljeću.

S obzirom da su svi učenici koji su došli u posjetu članovi školske novinarske grupe, a pohvalili su se i školskim e-novinama koje uređuju pod nadzorom profesorice Sandre Crnčević, moglo bi se reći i kako su mlađe kolegice i kolege došle od starijih učiti tajne novinarskog zanata.

Najduže su se u razgovoru zadržali kod novinara rubrike Vijesti Ante Srzića, koji im je strpljivo objasnio što je sve potrebno za sastavljanje članka, kako se on ubacuje u sustav i objavljuje na tportalu te kod lektorice Aleksandre Žnidarec, s kojom su prodiskutirali pogreške u pisanju te postoji li potreba prevođenja uvriježenih termina poput hardware i software.

Grafičar Neven Bučević oduševio je učenike pokazavši im kako za potrebe ilustracija može potpuno izmijeniti fotografiju, pa je tako s par klikova mišem promijenio boju haljine jedne domaće zvijezde, zamijenio glave osobama na fotografiji, a hit je bio kad je Realovu uzdanicu Cristiana Ronalda 'obukao' u dres omraženog rivala Barcelone.

  • +9
Učenici u posjeti redakciji tportala Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U rubrici Lifestyle mogli su čuti što će se nositi ovoga ljeta, u rubrici Tehno kako postoji jedan kineski mobitel kojem baterija traje tjedan dana, a administrator tportala Bojan Polojac pričao im je o svojoj svakodnevnoj 'borbi' s komentatorima koji prijeđu granicu dobrog ponašanja.

Glavna urednica tportala Danijela Jozić naglasila je posjetiteljima kako u današnjem svijetu koji je prepun dezinformacija i lažnih vijesti moraju biti dobro informirani kako bi mogli donositi kvalitetne odluke o svojoj budućnosti.

Prema podacima Agencije za elektroničke medije, više od 6500 djece iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u prvim Danima medijske pismenosti, projektu u koji su se organizacijom 130 događanja i aktivnosti u čak 60 gradova uključile škole, knjižnice, mediji, udruge i vrtići. Od toga broja, oko tisuću učenika je u sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije posjetilo medijske kuće u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu.