'BLADE RUNNER'

Bivši paraolimpijac Oscar Pistorius pušten na slobodu. Ubio svoju djevojku prije 11 godina

05.01.2024 u 08:29

Bionic
Reading

Bivši paraolimpijski prvak Oscar Pistorius, nekoć poznat kao 'blade runner', dobio je uvjetni dopust 24. studenog, a danas je napustio južnoafrički zatvor, gotovo 11 godina nakon što je ubio svoju djevojku

Pistorius (37) je upucao svoju djevojku Reevu Steenkamp na Valentinovo 2013. u domu u Pretoriji, u Južnoj Africi. Pucao je u nju više puta kroz vrata kupaonice, a na sudu je tvrdio da je mislio da puca u provalnika. Tužitelji su ustvrdili da je ipak riječ o ubojstvu bilo s predumišljajem te da je on upucao svoju djevojku nakon što je pobjegla u WC nakon svađe, piše Sky News.

Uvjetni otpust trajat će do prosinca 2029. godine, a Pistorius će biti podvrgnut ograničenjima i pod nadzorom službenika zatvorske službe. Također, osim društveno korisnog rada, mora pohađati programe o nasilju temeljenom na spolu i nastaviti s terapijskim seansama o upravljanju bijesom. Pistorius će na uvjetnoj slobodi imati i zabranu istupanja u medijima.

Majka njegove djevojke Steenkamp rekla je u studenom da još uvijek ne vjeruje Pistoriusovoj tvrdnji da je mislio da puca u provalnika niti da je uvjerena da je paraolimpijac rehabilitiran. Reeva Steenkamp, koja je imala 29 godina kad je ubijena, bila je diplomirana pravnica i manekenka, radila je i kao TV voditeljica te se pojavljivala u reality showu Tropika Island of Treasure.

Planirala je nakon diplome osnovati odvjetničku tvrtku za pomoć zlostavljanim ženama. Bila je tri mjeseca u vezi s Pistoriusom kada ju je ubio.

Suci mu nisu vjerovali

Pistorius isprva nije proglašen krivim za ubojstvo i osuđen je za ubojstvo iz nehaja. Osuđen je na pet godina 2014. godine i na kraju pušten u kućni pritvor. Godinu dana kasnije, Vrhovni sud Južne Afrike poništio je presudu i proglasio ga krivim za ubojstvo. Suci su utvrdili da je njegova verzija događaja nedosljedna te da je 'pucao bez razumnog ili istinskog straha za vlastiti život'.

Pistorius je 2016. dobio šest godina, no kasnije je kazna povećana na 13 godina i pet mjeseci. Ozbiljni prijestupnici imaju pravo na uvjetni otpust u Južnoj Africi nakon što odsluže najmanje pola kazne. Pistoriusu je odbijen uvjetni otpust u ožujku 2023. nakon što je sud rekao da je prerano podnio zahtjev. No njegov odvjetnik rekao je da su izračuni suda bili pogrešni.

Dok je bio u zatvoru, Pistorius se susretao s prijetnjama smrću koje su navodno dolazile od bandi koje žele osvetiti smrt nesretne Reeve Steenkamp. Prema pisanju južnoafričkih medija, Pistorius će živjeti u predgrađu Johannesburga, elitnoj vili svog bogatog ujaka Arnolda Pistoriusa koju čuvaju zaštitari i električna ograda.

Kad je imao manje od godinu dana, Pistoriusu su amputirane potkoljenice. Kasnije se oslonio na protetiku i postao svjetski poznati sportaš poznat kao 'blade runner'. Pistorius je šesterostruki paraolimpijski prvak koji je u sportsku povijesti kada je nastupio na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu na 400 metara u konkurenciji sportaša bez invaliditeta.