SMAKNUĆA CIVILA

Ubijanje djece izazvalo razdor NATO-a i Kabula

07.03.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Smrt devetero afganistanske djece zbog savezničke pogreške dolila je ulje na vatru već opasno narušenih njihovih odnosa s vladom u Kabulu i afganistanskim narodom zbog civilnih žrtava koje nerijetko stradavaju u noćnim napadima i kojih je broj snažno porastao pod zapovjedništvom generala Davida Petraeusa

Prosvjednici u Kabulu za vikend su zahtijevali prestanak ubijanja civila, a to traži i predsjednik Hamid Karzai s kojime o tome treba razgovarati američki ministar obrane Robert Gates. On je u ponedjeljak doputovao u Kabul gdje će se sastati i s američkim generalom Davidom Petraeusom, zapovjednikom NATO-ovih snaga.

Prema podacima nevladine udruge ARM (Afghan Rights Monitor), afganistanski sukob usmrtio je najmanje 2.400 civila u 2010. ili više od šest žrtava na dan, što je rekord u devet godina rata, piše agencija Reuters.

Britanska agencija je posebnu analizu posvetila noćnim napadima koji su u 2010. godini ubili osam posto svih civilnih žrtava. General Stanley McChrystal planirao je smanjiti broj noćnih napada, no on je smijenjen u lipnju 2010, a njegov nasljednik general David Petraeus dramatično je pojačao tu taktiku.

Petraeus tvrdi da su noćni napadi omogućili NATO-ovim snagama pojačan pritisak na pobunjenike i dali nov poticaj ratu. Kritičari ističu da ti napadi samo potiču nasilje i ogorčenost među narodom jer pogrešni obavještajni podaci završe desecima nedužnih civilnih žrtava ili privođenjem nedužnih ljudi.

Svu dramatiku takve prakse otkriva opis operacije vođene u potrazi za Mulom Ibrahimom, istaknutim talibanskim zapovjednikom u oblasti Jahija Khel u pokrajini Paktita, koju je prepričao Reuters. Vojnici ulaze u selo i nizom malih eksplozija, nalik vatrometu, probude stanovnike. Žene i djecu izvode iz kuća po zimskoj hladnoći, a muškarce pretražuju jednog po jednog.

Svaki biva fotografiran držeći oko vrata natpis s punim imenom i brojem, kao u policiji. Uzimaju im otiske prstiju i biometrijske podatke, a sumnjivije odvode na 'taktičko ispitivanje'. U zadnja tri mjeseca svake je noći izvedeno oko 20 napada, rekao je neimenovani NATO-ov dužnosnik.

Iako je 80 posto tih napada završilo bez ispaljenog hica, u istom tromjesečnom razdoblju u njima je ubijeno 600 ljudi. Afganistanski predsjednik zahtijeva prestanak takve prakse, no američka državna tajnica Hillary Clinton branila je taktiku koja cilja na 'visokopozicionirane pobunjenike' i upozorila Karzaija da svojim kritikama ozbiljno umanjuje uspjeh rata.

U Afganistanu ne postoje dobri mehanizmi putem kojih se civili mogu žaliti, a još manje zatražiti naknadu. Propisi, naime, zahtijevaju da čak i nepismeni seljani upišu broj postrojbe koja je došla u njihov dom te da nesigurnim putovima dođu u njezinu vojnu bazu, katkad stotinama kilometara udaljenu.

'Običnim ljudima, seoskoj sirotinji, nemoguće je uopće sastaviti tužbu, a kamoli prijeći sve zapreke i sigurnosna ograničenja', objasnio je lokalni dužnosnik za Reuters te zaključio 'oni traže, pitaju, no odgovor ne dobivaju'.