OZLIJEĐENO 20 POLICAJACA

U žestokim prosvjedima u Moskvi 400 uhićenih

06.05.2012 u 20:29

Bionic
Reading

Više od 400 ljudi uhićeno je u nedjelju u Moskvi nakon što je prosvjed protiv Vladimira Putina, koji će u ponedjeljak ponovo preuzeti dužnost predsjednika države, postao nasilan, priopćila je moskovska policija. Neredi su se događali na više mjesta u centru grada, a među uhapšenima su pripadnici raznih skupina - od ljevice, preko liberala, do ekstremne desnice

 Na prosvjedu je bilo 20 tisuća ljudi, po procjeni organizatora, a 8000 po tvrdnjama policije. Nema podataka koliko je civila ozlijeđeno u neredima, ali da je bilo žestoko, potvrđuje i informacija Interfaksa o 20 ozlijeđenih policajaca (trojica su trebala bolničku pomoć).

Oporbeni skup protiv Putina, nazvan 'Marš milijuna', tekao je mirno sve dok mala skupina prosvjednika, kako javlja BBC, nije pokušala probiti liniju interventne policije. Skup se odvijao na jednoj adi na rijeci Moskvi, a sukob je izbio kad su prosvjednici pokušali prijeći most koji vodi prema Kremlju. Za suzbijanje prosvjednika, kako se vidi na televizijskim snimkama, policija se nemilosrdno koristila palicama.

Policija je priopćila da je uhitila i trojicu oporbenih čelnika: koordinatora pokreta Lijevog fronta Sergeja Udaljcova, bivšeg potpredsjednika vlade Borisa Nemcova i poznatog blogera Alekseja Navaljnog. Uhićeni su zbog 'poticanja na masovno nasilje', objavila je policija.

Prije nasilja i uhićenja, prosvjednici su izvikivali slogane protiv budućeg predsjednika poput 'Putine, lopove', ili 'Rusija bez Putina', izražavajući nezadovoljstvo njegovim povratkom u Kremlj.

Skup u Moskvi pokvarila je i smrt jednog fotografa koji je pao s balkona pokušavajući fotografirati prosvjede - javila je agencija Itar-Tass.

Nedjeljni mitinzi protiv Putina održani su u nedjelju i u desetak drugih ruskih gradova.

Moskovski sukobi najgori su otkako je policija nasilno rastjerala stotine prosvjednika na prosvjedu protiv Putinove izborne pobjede 4. ožujka. Otada je, međutim, oštrica oporbenog nezadovoljstva otupjela, a skupovi protiv vlasti izgubili su zamah.

Putin je današnji skup u Moskvi naprosto ignorirao, a u drugom dijelu grada održano je i okupljanje nekoliko tisuća njegovih pobornika koji su trebali pokazati da ih ima više nego njegovih protivnika.