HRVATSKA PRVA U EUROPI

U zatvor zbog komentara na blogu

07.10.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Novinar-bloger i vlasnik internetske domene vukovarac.net Damir Fintić 27. listopada mora se javiti u osječku kaznionicu na odsluženje 20-dnevne zatvorske kazne zbog klevete bivšeg gradonačelnika Vukovara i zastupnika HDZ-a Vladimira Štengla i njegove supruge Dragice, koja je, po presudi vukovarskog Županijskog suda, objavljena u komentaru na njegovom privatnom webu i u dodatnim anonimnim komentarima koje su ispod teksta ostavili drugi, nepoznati korisnici

ZAGREB - Fintić će tako biti prvi novinar u Hrvatskoj koji je zbog klevete završio u zatvoru, a Hrvatska se takvim pravosudnim pravorijekom svrstala među rijetke zemlje u svijetu koje blogere zbog komentara kažnjavaju zatvorom, piše Novi list.

Zbog komentara objavljenog 2005. godine, koji se bavi načinima na koji je Štengl stjecao imovinu, obitelj Štengl je preko odvjetnika Zvonimira Hodaka pokrenula protiv Fintića tri kaznene te još tri građanske parnice i ukupno, dosada, uspjela ishoditi 50 tisuća kuna za naknadu duševnih boli, a potražuje još 200 tisuća kuna. Zbog blokade svih primanja u 2008. godini u ime isplate naknade za duševne boli Štenglovima, bloger Fintić nije mogao prošle godine isplatiti presuđenih 3.000 kuna kazne zbog klevete te je ta kazna u veljači ove godine preinačena u zatvorsku. Fintić je jučer dobio obavijest da se u zatvor treba javiti 27. listopada, a nakon izlaska čeka ga još 20 dana nove kazne jer, također, nije platio još jednu od dosuđenih kazni za klevećenje Štenglovih.

Hrvatska prva u Europi

Jedan od najpoznatijih hrvatskih blogera Marko Rakar, čija jestranica pollitika.com nedavno dobila prestižnu nagradu e-Demokracyfrancuskog World eDemocracy Foruma i PoliticsOnlinea, zgrožen ječinjenicom da će Fintić doista završiti u zatvoru. 'Postat ćemoprva zemlja u Europi koja zatvara blogere, a osim toga, kleveta nigdjeu demokratskom svijetu nije djelo za koje se ide u zatvor. Onda će sečuditi kada ponovno padnemo na ljestvici ljudskih i medijskih sloboda',kaže Rakar.

'Novac za plaćanje tih kazni nisam imao, a ne želim ni da mi ljudi iz sažaljenja pomognu u skupljanju novca za plaćanje kazne i izbjegavanje zatvora, jer ne vidim što sam loše učinio time što sam otvorio forum na kojem svi Vukovarci, razasuti po Hrvatskoj i po svijetu, mogu imati kontakt i komentirati događanja u svom gradu. Za mene je logično i očekivano da, s obzirom na to što je Vukovar prošao i u ratu i u poratnom vremenu, tu bude i žestokih komentara i ofanzivnog jezika, a skidao sam sve komentare koje sam uočio, a koji su se mogli tumačiti kao poziv na linč ili bilo kakvo drugo kazneno djelo. Prema statistikama najpoznatije udruge za medijske slobode Article 19, na području EU-a zabilježeno je nula slučajeva odlaska novinara u zatvor zbog klevete. Eto, nakon 27. listopada moći će tamo staviti recku kod Hrvatske, koja se ovim postupkom svrstala uz bok zemljama koje se u svijetu nazivaju internetskim neprijateljima, dakle uz bok Iranu, Afganistanu, Burmi, Sjevernoj Koreji', komentira Fintić.

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je protiv zatvorske kazne za Fintića. 'Postoji opasnost da Fintić bude možda jedini bloger u Europi koji će morati u zatvor zbog klevete. To bi sigurno narušilo sliku o slobodi izražavanja u Hrvatskoj u uvjetima kad internetska komunikacija nije uopće regulirana zakonima', stoji u priopćenju koje je HND izdalo reagirajući na vijest o zatvorskoj kazni za Fintića.

Obitelj Štengl digla je ukupno više desetaka tužbi protiv blogera, medija i novinara, što kaznenih, a što parničnih, u kojima ukupno potražuje nešto više od 700.000 kuna.