KRIMINALISTIČKI STRUČNJAK

U Zagrebu održana promocija knjige Dubravka Klarića, jednog od najboljih poznavatelja kriminologije i zloporabe droga

25.11.2022 u 16:52

Bionic
Reading

Čuveni hrvatski kriminalist u petak je u dupkom ispunjenoj knjižnici Policijske škole predstavio drugo izdanje knjige 'Droga i kriminal - važni metodički pristupi suzbijanja'. Riječ je o dopunjenom izdanju koje je prvi put objavljeno 2008. godine

Trgovanje drogama zasigurno je jdan od najproduktivnijih oblika organiziranog kriminala kako u svijetu tako i na području Europe, a i Hrvatske. O vječno aktualnoj temi u svojoj zadnje objavljenoj knjizi 'Droga i kriminal - važni metodički pristupi suzbijanja' piše diplomirani kriminalist sa završenim brojnim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na promociji su uz autora sudjelovali Darko Majstorović, predsjednik strukovne udruge kriminalista, voditeljica službe nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije, Helena Jelinek Mareljić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović te Nikša Jelovčić, urednik časopisa Policija i sigurnost koji je ujedno i moderirao promociju.

Dubravko Klarić je objasnio da je njegov najnoviji uradak stručni edukativni 'priručnik' ne samo za profesionalce, odnosno one koji se bave tom problematikom s pozicije posla, nego da će po tematici biti isto tako zanimljiv i široj javnosti.

Istaknuo je među ostalim kako 'nema starog i novog' kad su u pitanju droge te da su 'mule' postojale i prije 40 godina. Droga se, rekao je, krijumčarila u ribi, voću te da su postojali različiti modaliteti prenošenja droge. Iz dugogodišnjeg životnog i operativnog, stručnog iskustva smatra da se u dogledno vrijeme zlouporaba droga neće suzbiti i dobiti rat protiv droga. 'Dobili smo i dobit ćemo pojedine bitke, ali i te bitke taj rizik čine manjim. Treba puno toga napraviti, poput strategija, ali najvažnija je prevencija', naglasio je Klarić.

Cijeli svoj radni vijek, od 1974. godine, proveo je u MUP RH i to od policajca, graničnog policajca, detektiva, inspektora, Rukovoditelja Odjela za suzbijanje nedozvoljene trgovine i krijumčarenja, do glavnog policijskog inspektora. Najveći je dio radnog vijeka proveo na poslovima suzbijanja zloporabe droga, počevši od 'ulične redukcije droge', suzbijanja sekundarnog kriminala ovisnika o drogama, do suzbijanja transnacionalnog organiziranog zločina koji se veže uz zloporabu droga. U mirovini je nastavio s edukativno stručnim aktivnostima i radom, te je od 1998. kao stručni suradnik i predavač na Policijskoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirao 2006. godine na području nasilničkog kriminala. Objavljuje velik broj članaka, brošura i drugih stručno-edukativnih materijala, a do sada je objavio 17 knjiga, a još jedna promocija knjige 'Droga i kriminal - važni metodički pristupi suzbijanja'bit će održana 12. prosinca u Matici hrvatskoj.