CROATIA BOAT SHOW IPAK IDE DALJE

U tri godine u Hrvatskoj nije prodan brod dulji od 15 metara!

16.05.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Croatia Boat Show, do prije nekoliko godina šesti najveći i najutjecajniji nautički sajam na svijetu, održat će se i ove godine, krizi usprkos. U međuvremenu je propalo između 70 i 80 posto tvrtki koje su nekoć izlagale u Splitu, ugasili su se i neki konkurentski sajmovi, ali organizatori su procijenili da bi bilo šteta prekinuti tradiciju dugu šesnaest godina. Manifestacija se ove godine premjestila s Rive na novouređenu Zapadnu obalu, a otvaranje je zakazano za srijedu 21. svibnja

U Splitu se očekuje stotinjak izlagača na kopnu i moru, uz tri brodska noviteta, a tu je i desetak autokuća. 'Sajam je refleks stanja na tržištu: čarteri posluju dobro, ali prodaja brodova je potpuno stala. U zadnje tri godine u Hrvatskoj nije prodan nijedan brod duži od petnaest metara', požalio se vlasnik tvrtke Profectus i organizator sajma Vicenco Blagaić. Tek sada je, dodaje, svjestan veličine Croatia Boat Showa sredinom dvijetisućitih, kada je samo zbog njega na splitski aerodrom sletjelo 120 privatnih zrakoplova.

'Ove godine vjerojatno ćemo biti u minusu, ali zadovoljan sam jer ćemo održati tradiciju. Na Zapadnoj obali dobili smo novi atraktivni prostor i sigurni smo da će s oporavkom tržišta za godinu ili dvije Split ponovno biti važna točka u svjetskim kalendarima nautike', dodao je Blagaić.

Potporu sajmu dao je i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, proglasivši ga događajem od gradskog interesa. 'Kako bi se održao i kako Split ne bi izgubio tradiciju, odlučili smo ustupiti dio Zapadne obale bez naknade. Ipak, s obzirom na nešto kasniji termin održavanja i odličnu vremensku prognozu, očekujemo bolji financijski efekt u turizmu', kazao je splitski gradonačelnik.