VATRENE KUGLE

U tri dana tri meteorita pala na Europu i SAD, jedan završio na balkonu u Italiji: 'Imamo čist materijal, nije dotaknuo ni zemlju ni vodu'

21.02.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što je NASA ustanovila da je prijavljena 'vatrena kugla' nad Teksasom zapravo meteorit, Američko meteorsko društvo konstatiralo je da su tri meteorita pala na Zemlju u tri dana - u Teksasu, Francuskoj i Italiji

Misteriozni objekt koji se prošlog tjedna srušio na Teksas identificiran je kao meteorit, javlja CBS. Stručnjaci NASA-e vjeruju da je objekt težio oko 450 kilograma dok je jurio prema Zemlji, prije nego što se razbio u komade i sletio u blizini McAllena kod granice s Meksikom. Prema NASA-inom Meteor Watchu, putovao je brzinom od oko 43.000 kilometara na sat.

Nekoliko lokalnih institucija na području McAllena primilo je 15. veljače pozive stanovnika koji su oko 17 sati čuli nekakvu eksploziju. Kontrola zračnog prometa u Houstonu primila je dva izvješća iz zrakoplova o meteoritu zapadno od grada, izvijestio je šerif okruga Hidalgo, Eddie Guerra. Fotografije i videozapisi ukazivali su na meteor, podrhtavanje tla i glasan prasak kada je objekt pao na zemlju.

Kut i brzina kojom je ušao u atmosferu te meteorološke radarske slike pomogle su NASA-i da utvrdi da je objekt vjerojatno meteorit.

Tumačeći terminologiju, CBS navodi da su meteoroidi objekti u svemiru koji se često nazivaju 'svemirskim kamenjem'. Kada uđu u Zemljinu atmosferu, zovu se meteori, često i 'zvijezde padalice' ili 'vatrene kugle'. Meteoriti ne samo da ulaze u Zemljinu atmosferu, već i udaraju o tlo, često se prethodno raspadajući u fragmente. Teksaški meteorit, čini se, raspao se na visini od oko 34 kilometra. NASA procjenjuje da je bio promjera dva metra. Prema dostupnim informacijama, nije prouzročio nikakvu štetu.

Dva dana ranije asteroid je osvijetlio nebo iznad Engleskog kanala, stvorivši zapanjujući efekt zvijezde padalice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Meteoroid veličine jednog metra, ili mali asteroid, nazvan Sar2667, viđen je malo prije 4 sata po srednjoeuropskom vremenu. Europska svemirska agencija prethodno je najavila da će objekt ući u Zemljinu atmosferu nedaleko od francuskog grada Rouena. Volonteri Nebeskog vidikovca krenuli su u potragu za meteoritima, a 18-godišnji student Loiis Leblanc prvi je ugledao dio noćne 'vatrene kugle' - tamni kamen malo odignut od tla - na polju kod obližnjeg gradića Saint-Pierre-le-Viger.

Na Valentinovo je mirnu svakodnevicu slikovitog grada Matere na jugu Italije prošlog tjedna poremetio - svemirski objekt. Meteorit koji se kretao brzinom oko 200 km/h detektiran je na nebu iznad regija Puglije i Basilicate 14. veljače, a fragmenti 'vatrene kugle' pali su na balkon kuće obitelji Losignore u predgrađu drevnog 'kamenog grada' na vrhu brda, s oko 60 tisuća stanovnika.

U tom trenutku puhao je snažan vjetar, a braća Gianfranca i Pino provjeravali su solarne ploče u svom dvorištu i dijelove meteorita na svom balkonu primijetili tek tri dana kasnije.

'Nisam bio kod kuće kad se to dogodilo. Moja majka bila je u podrumu i čula je jak udarac', rekao je Gianfranco. 'Zabrinula se, ali kako je bilo prilično vjetrovito, pomislila je da je možda udarila grana drveta. Nikada ne bismo očekivali da je to bio meteorit.'

Vatrena kugla uočena je na nadzornim kamerama Prisme, projekta talijanskog Državnog instituta za astrofiziku, što je omogućilo stručnjacima da prate gdje bi mogla pasti, izvještava britanski Guardian, dodajući da su dosad za istraživanje prikupljeni fragmenti težine više od 70 grama te će na kraju biti izloženi u muzeju.

Carmelo Falco, predstavnik Prisme koji je odmah otputovao u Materu, rekao je da je prava rijetkost da meteorit padne na čistu površinu kao što je to u ovom slučaju. Također je rijetkost da meteoriti padnu u području u kojem su lako dostupni.

'Ovaj meteorit je od mekanog materijala, poput pijeska, vrlo je čist, jer nije dodirivao tlo ili vodu - gotovo kao da smo ga uzeli direktno iz svemira', kazao je Falco, najavljujući da istraživanja tek slijede. To je drugi put u posljednjih nekoliko godina da je meteorit pao u Italiji. U siječnju 2020. jedan je pronađen u blizini Modene u regiji Emilia-Romagna.

Domenico Bennardi, gradonačelnik Matere, grada poznatog po 'pećinskim' kućama isklesanima u vapnencu, rekao je da su stanovnici veoma emotivno dočekali meteorit. 'Matera je jedan od najstarijih gradova na svijetu te s mnogim otkrićima', rekao je, dodavši: 'Nevjerojatno je to da su fragmenti stijena iz svemira sada pali na grad od kamena.'

Otprilike jednom godišnje asteroid veličine automobila uđe u Zemljinu atmosferu, ali obično izgori prije nego što stigne do površine, stvarajući impresivnu vatrenu kuglu koja se širi nebom, kaže NASA. Stijene iz svemira manje od 25 metara vjerojatno će izgorjeti u atmosferi i neće uzrokovati štetu na Zemlji.

Procjenjuje se da dnevno iz svemira do Zemlje dođe više od 100 tona čestica prašine i pijeska. Otprilike svakih 2000 godina meteor veličine nogometnog igrališta udari naš planet, uzrokujući značajnu štetu.