istraga u tijeku

U trenutku preleta nad Poljudom, helikopter nije bio na hitnom medicinskom letu

24.10.2023 u 16:33

Bionic
Reading

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), koji je u nedjelju u niskom letu preletio stadion Poljud u Splitu, u trenutku preleta nije bio na zadaći hitnog medicinskog prijevoza, iako je Ministarstvo obrane (MORH) u svom odgovoru navelo da jest

Podsjetimo, helikopter HRZ-a Mi-171 nenajavljeno je u niskom letu preletio splitski stadion Poljud u poluvremenu derbija 12. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Osijeka, što je kod dijela publike izazvalo oduševljenje, a kod dijela zbunjenost i strah. Odmah se postavilo i pitanje sigurnosti gledatelja i igrača na stadionu. Iz MORH-a su na upit tportala u ponedjeljak odgovorili da je u tijeku 'utvrđivanje svih relevantnih okolnosti koje su dovele do spomenutog preleta'.

'Naime, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osnovalo je istražno povjerenstvo s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja vezanog uz prelet helikoptera te je u tijeku istraga kojom će se utvrditi je li prilikom tog leta narušen Pravilnik o letenju te je li let mogao dovesti do eventualne ugroze sigurnosti civila. Riječ je o helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171 SH koji se nalazio na zadaći hitnog zračnog medicinskog prijevoza na ruti Vis-Split i koji je sletio na helidrom vojarne Admiral flote Sveto Letica - Barba u Lori, s obzirom da je helidrom KBC Firule zatvoren zbog radova', odgovorili su iz MORH-a.

  • +7
Ilustrativna galerija/Helikopter Mi-171 Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

U odgovoru se, dakle, navodi da je, iako se sve okolnosti još istražuju, helikopter bio na zadaći hitnog medicinskog prijevoza, čime se donekle pokušava opravdati postupak pilota. No nakon objave članka redakciji tportala javio se Splićanin koji je bio na utakmici i koji nam je objasnio da je nemoguće da bi helikopter letio prema Lori jer se pojavio iznad sjeverne tribine, preletio dužinom stadiona i preko južne tribine, odnosno da mu je putanja bila okomita na onu koju bi trebao imati da je letio prema Lori.

Putanja helikoptera od sjeverne do južne tribine stadiona jasno se vidi i na snimci koju objavljujemo u nastavku. To znači da čak i ako je prethodno u Loru sletio po medicinskoj zadaći, u trenutku preleta iznad Poljuda, kada se iz Lore možda vraćao u bazu, više nije bio u tom statusu, nego je bila riječ o 'običnom' letu, pri kojem se mora slijediti unaprijed određeni plan i koridor po kojem se smije kretati, među ostalim i zato da se smanji opasnost po ljude iznad kojih se leti. Osim toga, naš čitatelj kaže i da je za vrijeme utakmice vidio dron u zraku, pa je postojala i realna opasnost od sudara koji je mogao tragično završiti.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAXSport

'Da, dron je bio korišten za vrijeme utakmice, uz sva potrebna odobrenja i dozvole', potvrdio je za tportal glasnogovornik Hajduka Duje Biuk. To da bilo koji let iznad ljudi nije bez opasnosti i da iz obične, svakodnevne situacije u sekundi može doći do katastrofe, pokazao je i primjer pada helikoptera Mi-8 (starije inačice helikoptera Mi-171) prilikom rutinskog polijetanja u Vukovaru 2007., kada su poginule tri osobe, a više ih je bilo ozlijeđeno.

S novim saznanjima o letu helikoptera iznad Poljuda, odnosno da prema putanji leta nije mogla biti riječ o tome da bi letio prema Lori, poslali smo novi upit MORH-u, u kojem smo pitali i je li se razgovaralo s pilotom i članovima posade te koje su objašnjenje dali i jesu li im izrečene stegovne ili neke druge mjere, no iz MORH-a su nas samo uputili na odgovor prethodnog dana.

'Kao što smo Vas i ranije izvijestili, u tijeku je istraga povjerenstva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a koja će utvrditi činjenice vezane za prelet helikoptera iznad Poljuda', stoji u današnjem odgovoru MORH-a.