strašna tragedija

U teškoj prometnoj nesreći u Alžiru poginule 34 osobe, 12 ozlijeđenih

19.07.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Najmanje 34 osobe su poginule, a 12 ih je ozlijeđeno u srijedu u sudaru autobusa i teretnog vozila u blizini Tamanrasseta na krajnjem jugu Alžira, objavila je Civilna zaštita, a mediji pišu da je većina žrtava izgorjela.

Nesreća, nakon koje je uslijedio požar, dogodila se oko 4 sata ujutro kada je autobus, koji prometno povezuje dva grada u pokrajini Tamanrasset, udario u gospodarsko vozilo, kažu iz Civilne zaštite te dodaju da se izvlačenje i evakuacija unesrećenih nastavlja.

Prefekt Tamanrasseta, Mohamed Boudraâ, u glavnoj je bolnici u Tamanrassetu posjetio 12 ozlijeđenih od kojih je većina dobila teške opekline, piše alžirska agencija APS.

Prema podacima civilne zaštite autobus je prevozio putnike između dvaju gradova u alžirskoj Sahari, Tamanrasseta, u kojemu živi 150.000 stanovnika i Adrara, gradića s oko 2000 ljudi.

Još nema službenih reakcija iz državnog vrha jer je predsjednik države Abdelmadjid Tebboune u službenom posjetu Kini.

Ni vlasti nisu objavile nikakve informacije o tomu u kakvim se okolnostima nesreća dogodila i što ju je uzrokovalo. Po pisanju lokalnih medija koji prenose fotografije i snimke autobusa u plamenu, većina žrtava živa je izgorjela.

Na ostalim se fotografijama vide dva potpuno izgorjela vozila te brojni vatrogasci i pripadnici civilne zaštite na terenu.

Stanje dvaju vozila ukazuje na to da je riječ o vrlo silovitom sudaru.

Riječ je o nesreći s najviše žrtava u regiji od kraja prosinca 2020. kada se blizu Tamanrasseta prevrnulo vozilo, pri čemu je poginulo 20 ljudi, a 11 ih je ozlijeđeno. Većinom se radilo o državljanima afričkih zemalja.

Pokrajina Tamanrasset graniči s Nigerom i Malijem i glavna je prijelazna točka za ilegalne subsaharske migrante koji preko Alžira nastoje stići do Europe.

Glavni uzrok prometnih nesreća u Alžiru je brzina, a to se odnosi i na vozače u javnome prijevozu. Podaci su to vladine agencije za sigurnost cestovnog prometa.

Po službenim podacima tijekom 2022. u Alžiru je evidentirano gotovo 22.980 prometnih nesreća u kojima je poginulo 3409 ljudi, a ozlijeđeno ih je 30.479.