izvanredno stanje

Šumski požari i poplave haraju Rusijom, stradale najmanje tri osobe

13.07.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Najmanje dvije osobe poginule su u iznenadnim poplavama u južnoj Rusiji, a jedna žena poginula je u šumskom požaru u regiji Urala, izvijestile su u četvrtak ruske državne novinske agencije.

Novinska agencija RIA izvijestila je da su tijela mlade žene i odraslog muškarca otkrivena u četvrtak ujutro dok se poplava povlačila iz Tuapsea, obalnog grada na Crnom moru oko 100 kilometara od odmarališta Soči.

Poplave su uzrokovane obilnim kišama u srijedu, koje su brzo preplavile odvode. Regionalni guverner Veniamin Kondratiev rekao je da je u jednom danu palo tri puta više od prosječne mjesečne količine padalina, zbog čega su morali evakuirati kampere iz obližnje šume.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju ulice u gradu pretvorene u nabujale rijeke smeđe vode, potapajući automobile i zarobivši stanovnike u stambenim zgradama. Nekoliko se ljudi još uvijek vodi kao nestalo, priopćile su lokalne vlasti.

Tisuće kilometara dalje, u regiji Urala u središnjoj Rusiji, požari su poharali selo Shaidurikha, sjeverno od Jekaterinburga, pri čemu je smrtno stradala jedna žena, izvijestili su državni mediji pozivajući se na lokalne vlasti.

Požar se brzo proširio u srijedu zbog suhog i vjetrovitog vremena, a izgorjela je 41 kuća, izvijestila je novinska agencija TASS. Dvije osobe hospitalizirane su s opeklinama, navodi se.

Ovog je ljeta u više ruskih regija proglašeno izvanredno stanje zbog požara koji se brzo šire.

Sezona požara 2021. bila je najveća ikad u Rusiji, s 18,8 milijuna hektara uništenih šuma, navodi Greenpeace Russia, što je otprilike područje dva puta veće od irskog otoka.

Hitne službe još su ovaj tjedan radile na gašenju šumskih požara koji su izbili početkom srpnja u Jakutiji, regiji na dalekom istoku Rusije, izvijestili su lokalni mediji.