VREMENSKA PROGNOZA

U subotu gotovo cijela Hrvatska pod žutim meteoalarmom: U Velebitskom kanalu upozorenje zbog olujne bure

25.11.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Nakon sunčanog četvrtka i maglovitog petka, za vikend će diljem Hrvatske prevladavati oblačno vrijeme, a na dijelovima obale zapuhat će i opasna olujna bura

Kako je za HRT prognozirala Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a, za vikend će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno. Kraća sunčana razdoblja početkom vikenda su moguća u središnjoj Hrvatskoj, a u nedjelju i u unutrašnjosti Dalmacije. Gdjegod može pasti malo kiše, a u gorju u noći na nedjelju i u nedjelju i snijeg. Prolazno će zapuhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Za gotovo cijelu središnju Hrvatsku i Slavoniju za sutra je upaljen žuti meteoalarm zbog magle koja će smanjivati vidljivost.

I cijela obala je u žutom, ali zbog bure, koja mjestimično može biti i olujna. Za Velebitski kanal upaljen je narančasti meteoalarm jer se očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra mogli bi biti 35-60 čvorova (65-110 km/h).

  • +16
Poplavljena riva u Rovinju Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Iz DHMZ-a kažu da stanovnici Velebitskog kanala mogu očekivati olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

Početak sljedećeg radnog tjedna u sjevernim će krajevima obilovati oblacima te maglom, dok će se u Lici te osobito unutrašnjosti Dalmacije oblaci raskinuti. Na Jadranu će naoblaka u početku biti promjenjiva i zapuhat će bura umjerena i jaka, podno Velebita povremeno i olujna. Najviše oblaka bit će na jugu Jadrana, gdje će povremeno padati kiša. U drugom dijelu vikenda sve više sunca i slabljenje bure, no u ponedjeljak poslijepodne novo naoblačenje sa zapada. Danju malo manje toplo.

  • +8
Jugo u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic