BIT ĆE PARA

U Srbiji otkrivena nova nalazišta zlata

07.11.2012 u 20:03

Bionic
Reading

Na planini Crni vrh na istoku Srbije otkrivena su nalazišta zlatne rude čijom bi se preradom moglo dobiti oko 30 tona čistog zlata

Kanadska tvrtka Avala Resources, koja istražuje mineralna nalazišta u istočnoj Srbiji, otkrila je na istražnom polju na planini Crni vrh rudne zalihe od kojih se nakon prerade može dobiti 30 tona zlata, a s već otkrivenim zalihama na istoj planini to čini ukupno 72 tone zlata, izvijestila je agencija Beta prenoseći riječi predstavnika tvrtke.

'Trenutno se usredotočujemo na tehničke i gospodarske aspekte o kojima će ovisiti procjena je li ovaj rudarski projekt izvediv', rekao je predstavnik tvrtke.

Na temelju dosadašnjih geoloških istraživanja, procjenjuje se da Crni vrh ima oko 130 tona rezervi zlata. Ukoliko studije pokažu ekonomsku opravdanost tog posla, kanadska tvrtka za tri godine planira otvoriti dva rudnika, a to bi Srbiji donijelo investiciju vrijednu 500 milijuna dolara.

Kanađani na Crnom vrhu tragaju za zlatom već osam godina. Imaju 240 zaposlenih i istražuju rezerve tog plemenitog metala na tri lokacije, a do kraja godine očekuju se i službeni rezultati istraživanja.

'Planiramo uložiti 24 milijuna eura. Nedavno smo najavili početnu procjenu nalazišta zlata u okviru našeg velikog projekta istraživanja u istočnoj Srbiji, u blizini Žagubice', rekao je direktor Avala Resourcesa Jeff Pennock za RTS.

'Postoji i veće nalazište koje sada vodi AMC Consultants, nezavisna britanska rudarska konzultantska tvrtka. Nalazište je procijenjeno na 38 milijuna tona, što je jednako kao milijun i pol unci zlata', kaže Pennock.

Dušan Sajić iz srbijanskog Ministarstva životnog okoliša, rudarstva i prostornog planiranja kaže da je riječ o resursima srednje veličine.

'Smatra se da sve ono što je preko pet milijuna unci zlata vrlo vrijedno i da su to velika ležišta. Najveća svjetska ležišta zlata iznose preko 10-15 milijuna unci zlata', kaže Sajić.

Planira se otvaranje dva rudnika površinske eksploatacije, što bi donijelo veliku korist i državi i timočkom kraju, a računa se na prihod od taksi, rudne rente i zapošljavanje, što bi pokrenulo i druge privredne grane.

Zbog ekonomske krize zlatu raste vrijednost. Zato i ne čudi da je posljednjih godina udvostručen broj tvrtki koje istražuju rezerve zlata u cijelom svijetu.

'Najveće svjetske tvrtke ulažu puno u istraživanje i eksploataciju zlata. Međutim, glavna istraživanja zlata u svijetu rade male privatne junior kompanije, koje rade u 73 zemlje. Postotno najveći broj tih tvrtki istražuje u Kanadi i Americi', kaže geološki konzultant Nikola Savić

Nalazišta zlata na Crnom vrhu i cijeloj istočnoj Srbiji spadaju među najbogatije u Europi. U nekim krajevima, posebno na rijeci Pek, još se može vidjeti veliki broj ljudi koji ručno ispiru zlato. Kažu da mogu naći od 10 do 100 grama.