SPORNIH SAMO 110 LISTIĆA

Splitsko nevažeće ludilo: Spužva Bob u mrtvoj utrci pobijedio Hajduk

06.06.2017 u 08:29

Bionic
Reading

U splitskom Gradskom izbornom povjerenstvu završena je kontrola nevažećih listića na zahtjev Željka Keruma: Gradska izborna komisija utvrdila je da je sveukupno 110 spornih. Zaspisnik su potpisali svi članovi, uključujući predstavnike Kerumova HGS-a. Kerumova strana najavila je podnošenje novih prigovora

Kerum se pak nije pojavio u osam ujutro, a njegovi suradnici rekli su da bi mogao navratiti kasnije.

Predsjednik povjerenstva Goran Čolak kazao je kako bi se rezultat izbora mogao poništiti jedino u slučaju da se utvrde nepravilnosti koje su utjecale na njih, dakle da bude više od 1000 pogrešno proglašenih nevažećih listića.

'Važeći listić je onaj na kojemu je utvrđena nedvojbena volja birača', kazao je Čolak, izrazivši skepsu što se tiče Kerumova zahtjeva za grafološkom analizom.

U ime Kerumove Hrvatske građanske stranke u izbornom povjerenstvu pojavio se njegov kandidat za zamjenika gradonačelnika Davor Grčić.

  • +3
Ponovno prebrojavanje listića u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Ne zanima nas čak ni utvrditi pravi broj, nego samo strukturu i kriterije prema kojima su listići svrstavani u kategoriju nevažećih. Bio je velik pritisak na naše promatrače, a oni iz HDZ-a, koji su bili u većini, bili su previše agresivni. Uočili smo puno nepravilnosti i smatramo da imamo podlogu za grafološka vještačenja', kazao je Grčić.

Umorili se od prebrajanja

Njegov prijedlog je da se listići pošalju na vještačenje u neki neovisni institut, primjerice u Sloveniju.

Nešto prije 11 sati komisija je napravila pauzu, a HDZ-ov promatrač Tomislav Prljević novinarima je kazao da su pregledali 40-ak od 160 biračkih kutija. 

'Pronašli smo jako mali broj spornih listića, i to više u korist Krstulovića Opare', izjavio je Prljević.

Kako tportal doznaje, radi se o jednom do dva listića po biračkom mjestu. 

U Kerumovu stožeru spornim smatraju i listiće na kojima su zaokružena oba kandidata, a koje je Gradsko povjerenstvo odbilo proglasiti važećim.

'Dosad smo pronašli 300-tinjak takvih i oni bi trebali ići na grafološka vještačenja', kazao je Davor Grčić.

Neslužbeno, može se čuti da će Kerum uložiti nove prigovore, a moguće je zatražiti prebrojavanje i glasova Andre Krstulovića Opare. 

Sam Kerum i dalje se nije pojavio, dok je Krstulović Opara, kojega smo susreli na Peristilu s ministrom Goranom Marićem, odbio davati izjave na tu temu.  

Nevažećima traže treću opciju

'Pretpostavljam da će na kraju biti oko tisuću sumnjivih, zapisali smo serijske brojeve listića, a Kerum će odlučiti hoće li to ići na grafičku analizu', kazao je Davor Grčić medijima i dodao kako su građani na nevažećim listićima izrazili želju za trećom opcijom.

'Spužva Bob ima zavidan broj glasova. Čak više nego Ivo Baldasar, a i Opara da se prijavio sam bez zaleđa HDZ-a. Listići koji ne pripadaju glasačima Spužve Boba više-manje sadrže ružne komentare na račun Keruma i Opare', kazao je Grčić i pojasnio koji su listići HGS-ovcima sumnjivi.

'Oni na kojima su oba kandidata zaokružena su nam sporni. Nepoznati počinitelji poslužili su se načinom da naprave  nevažeće listiće tako da zaokruže i Oparu tamo gdje je zaokružen Kerum', zaključuje.

HDZ-ov promatrač Tomislav Prljević pak i dalje tvrdi da 'ne postoji više od 300 spornih listića' te da je više od polovice onih koji su zbilja proglašeni važećima u Oparinu korist, čime bi razlika između dvojice kandidata mogla biti i - veća. 

'Ako će Kerum platiti vještačenje, tko mu brani'

'Ako će Kerum platiti grafološko vještačenje, tko mu brani', kazao je Prljević.

'Na svakom od 165 biračkih mjesta radilo je po deset članova biračkih odbora, od kojih je dvoje neutralno, a ostali su zastupljeni proporcionalno te ni na jednom nije postojala zamjerka, sumnja u nepravilnost ili prigovor na zapisnik', dodao je.

U HDZ-u su nam kazali kako vjeruju da Kerum namjerno potencira priču o izbornoj krađi jer sebi želi stvoriti zamah za slučaj da se u Splitu uskoro održe izvanredni izbori, odnosno ako se u Gradskom vijeću ne formira većina.

Oko 13.30 sati, odnosno punih pet sati nakon početka kontroliranja nevažećih listića, obrađeno ih je otprilike dvije trećine i dvije strane razlikuju se u interpretaciji: Prljević tvrdi da će se na koncu doći do najviše dvije stotine onih koji će biti proglašeni važećima te da će biti raspoređeni gotovo podjednako između Keruma i Opare.

Grčić pak barata terminom 'listića koji su njima sporni' i čije serijske brojeve zapisuje. On kaže da ih je zasad preko šest stotina.

'Ali dobro, to nije jedini način na koji se mogla dogoditi krađa...', kazao je, odbivši odgovoriti na pitanje tportala na što uopće misli.

'Za nas su sporni oni listići na kojima su zaokružena oba kandidata i oni trebaju ići na grafološko vještačenje', kazao je. Nije primijetio razliku u boji olovaka kojom je to činjeno, ali 'ne smatra da su oni koji su to radili toliko glupi'. Najavio je da će se Željko Kerum oglasiti u popodnevnim satima i da je moguće da će do 19 sati uputiti nove prigovore izbornom povjerenstvu.

HDZ-ov Tomislav Prljević naglašava da će u zapisniku stajati samo listići koje će komisija ipak proglasiti važećima, njih najviše dvije stotine, te da se radi o slučajevima u kojima se vidjela logika biračkih odbora koji nisu išli u korist nijednom kandidatu. 'Očito nije postojala namjera jer su jednako tretirali oba kandidata i listići idu na obje strane. Svatko može smatrati spornim bilo koji listić, pa ima pravo i tražiti njegovu grafološku analizu, ali ovdje govorimo o zakonu i činjenicama', rekao je Prljević.

'Na 165 biračkih mjesta radilo je po deset ljudi, tu je bilo još preko tri stotine promatrača i nitko od tih dvije tisuće osoba nije zapisao nijednu primjedbu na brojanje ili regularnost. Nikome ništa nije bilo čudno, uključujući Kerumove promatrače. Dvije tisuće ljudi slaže se da su izbori pošteni i da je utakmica završena, a jedan pojedinac tvrdi suprotno čak i prije nego što se kutije otvaraju. Komu treba vjerovati, ljudima koje je on poslao da kontroliraju izbore ili njemu koji ih je izgubio i sad se ljuti', pita Prljević.

U gomili od 5451 glasačkog listića proglašenih nevažećima, kako je već rečeno, solidan broj tipovao je na junaka iz crtića Spužvu Boba, ali neki Splićani glasali su i za pjevačicu Avu Karabatić, na brojnim listićima bilo je upisano tek 'Hajduk živi vječno', a kao treća opcija pored Keruma i Opare nuđeni su 'crni vrag' ili 'mrtvi četnik'.

'Spužva Bob i Hajduk vodili su tijesnu bitku'

Nešto prije 16 sati završena je kontrola nevažećih listića i Gradska izborna komisija utvrdila je da je sveukupno 110 spornih. Zapisnik su potpisali svi članovi, uključujući predstavnike Kerumova HGS-a. 

Ipak, Davor Grčić novinarima je izjavio da spornima smatra ukupno oko 1000 listića. Svjestan je da to nije dovoljno za preokretanje rezultata izbora. 

'Ali ovo nije jedini način na koji su nas pokrali, oni imaju svoje meštre i mašineriju i tako rade godinama', kazao je Grčić, spomenuvši kao primjer ljude koji navodno žive u Njemačkoj, a svejedno su glasali ove nedjelje. 

Kerumova strana najavila je podnošenje novih prigovora, no o svemu će odlučiti sam Kerum, koji se još uvijek ne oglašava. 

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Goran Čolak najavio je da će spornih 110 listića biti poslano Županijskom izbornom povjerenstvu, koje će o njima odlučiti, i da je, što se njega tiče, izborni proces gotov. 

Županijsko povjerenstvo ima rok od 48 sati za odluku.

Komentirajući Kerumovih 900-tinjak navodno spornih listića, Čolak je kazao da ih on ne može izuzeti, nego jedino podnijeti kaznenu prijavu na osnovi koje to mogu učiniti državne institucije. 

'Spužva Bob i Hajduk vodili su tijesnu bitku', objasnio je Čolak omjer snaga među 5451 nevažećim listićem.