USS George H.W. Bush

[FOTO] U splitsku luku uplovio američki supernosač zrakoplova

03.11.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Nosač zrakoplova klase Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77), s ukrcanim osobljem Carrier Strike Group (CSG) 10, George H.W. Bush CSG stigao je u Split u redoviti planirani posjet luci, priopćili su iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj

Posjet luci, navodi se u priopćenju pristiglom iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, pruža priliku za jačanje američko-hrvatskog partnerstva dok dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Europu te omogućuju mornarima s broda George H.W.Bush CSG priliku da dožive hrvatsku kulturu.

  • +17
George H.W. Bush Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'Naša sposobnost da odvratimo agresiju i obranimo savez je jača kada radimo s našim saveznicima i partnerima poput Hrvatske', rekao je kontraadmiral Dennis Velez, zapovjednik broda George H.W.Bush CSG.

'Naši mornari su radili na kulturnoj razmjeni s hrvatskim mornarima i ljudima tijekom našeg raspoređivanja. Nedavno je USS Leyte Gulf (CG 55) isplovio s hrvatskim raketnim brodom Dubrovnik (RTOP-42) tijekom NATO-ve aktivnosti motrenja Neptune Strike 22.2. No, ono što je najvažnije, hrvatska Vlada je osigurala sigurnost za naše brojne avijatičare i zrakoplove na početku raspoređivanja, kada su se morali preusmjeriti zbog vremenskih prilika. To govori o hrvatskom duhu i imperativu odnosa u našoj kolektivnoj obrani', navodi se u priopćenju.

George H.W. Bush je usidren uz obalu i ugostit će lokalne dužnosnike i ključne čelnike na prijemu u čast američko-hrvatskih odnosa. Mornari s broda će uzeti zasluženi odmor kako bi doživjeli hrvatsku kulturu u Splitu i okolici.

  • +6
USS George H.W. Bush Izvor: EPA / Autor: MIKE THEILER

Riječ je o nosaču zrakoplova na nuklearni pogon koji se zbog svoje dužine od 333 metra smatra jednim od najvećih ratnih brodova na svijetu. No postoji nekoliko značajki koje razlikuju CVN-77 od ostalih brodova u klasi Nimitz. Ime je dobio po 41. predsjedniku SAD-a i nekadašnjem ravnatelju Središnje obavještajne službe (DCI). Posadu pak čini oko 3500 mornara, dočasnika i časnika te 2500 pripadnika zrakoplovne komponente plovećeg aerodroma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military News

Na brodu CVN-77 nalazi se oko 85 zrakoplova, među kojima su najnapredniji palubni lovci F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, taktički avioni ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornarički jurišnici za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenski helikopteri MH-60R/S, zapravo mornarička inačica poznatog Black Hawka. Tu su i brojni tipovi bespilotnih letjelica, među kojima je i X-47B.