tjedan europe

U Sisačko-moslavačku županiju ušlo 1,25 milijardi kuna iz EU

09.05.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u Sisačko-moslovačku županiju je od 2016. godine ušlo milijardu i 250 tisuća kuna iz EU fondova, izjavio je u četvrtak župan Ivo Žinić, ističući ovu županiju kao jednu onih koje su za svoje projekte povukle najviše europskog novca

Zbog toga se u sisačkom gradskom središtu Dan Europe i Europski tjedan 2019. svečano obilježavaju brojnim sadržajima.

Otvoren je izložbeni prostor 'Sisačko-moslavačka županija u srcu Europe', na kojem su se predstavili županijski Savjet za europske integracije, županijska Turistička zajednica, županijska Javna ustanova Regionalni koordinator, te tvrtka Kupujmo lokalno. Uz promidžbene materijale i turističke informacije posjetitelji su mogli razgledati i kupiti proizvode brojnih OPG-ova i poduzetnika, čiji je plasman proizvoda županija objedinila projektom 'Pun ceker'.

Župan Žinić je podsjetio na brojne koristi ostvarene članstvom Hrvatske u EU, rekavši kako u ovoj županiji gotovo da nema grada ili općine u kojoj se ne ostvaruje neki projekt europskim novcem.

Kao najvažnije projekte izdvojio je izgradnju središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna, zatim projekt gaming industrije u sastavu poduzetničkog inkubarora u Novskoj od 25 milijuna kuna. Najavio je i da će se s ciljem poticanja te industrije iduće godine u sisačkoj Tehničkoj školi prvi put upisati jedan razred za obrazovanje tehničara za izradu video igara.

Prije tjedan dana, dodao je Žinić, položen je kamen temeljac za novi ulaz u Park prirode Lonjsko polje u Osekovu pod nazivom 'Crna roda' vrijedan 20 milijuna kuna, u fazi javne nabave je turistički projekt valorizacije Zrinske gore. U pripremi je i oko 300 projekata ruralnog razvoja koje je pripremila županija, od kojih je izdvojio projekt 'Zaželi' od 35 milijuna kuna, na kojem je u njezi bolesnih i nemoćnih zaposlen veliki broj žena.

Oko 85 milijuna ulaže se u energetsku obnovu 22 škole, a započele i pripreme za projekt kulturno-obrazovnog centra mladih u bivšoj sisačkoj Domobranskoj vojarni od stotinjak milijuna kuna, rekao je Žinić te izrazio nadu da će ovi i drugi projekti utjecati na odluku mladih da ostanu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U sklopu obilježavanja Tjedna Europe u petak će se u Sisku održati Svečana sjednica županijskog Savjeta za europske integracije, te završna konferencija projekta 'Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi. Tom će prilikom predstavnici javnog, poslovnog i civilnog sektora posebno biti informirani o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova, a bit će predstavljena i Regionalna strategija industrijske baštine u županiji.